Migranti ponovo dolaze u Tuzlu: Sve više maloljetnika bez pratnje o kojima se ništa ne zna - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Migranti ponovo dolaze u Tuzlu: Sve više maloljetnika bez pratnje o kojima se ništa ne zna

Tri mjeseca nakon akcije izmještanja blizu 500 migranata iz Tuzle u kamp Blažuj kod Sarajeva, veći priliv osoba koje ilegalno ulaze u Bosnu i Hercegovinu ponovo se bilježi u ovom gradu.

Zbog činjenice da u Tuzli ne postoji prihvatni centar, niti kamp, migranti spavaju u napuštenim objektima, privatnom smještaju, parkovima… Pojedine je moguće primijetiti i na raskrsnicama dok novac zarađuju tako što prodaju maramice.

A oni migranti koji dolaze u Tuzlu uglavnom su prepušteni sami sebi. Sami pronalaze mjesto za spavanje, a oni koji nisu snalažljivi ili su bez novca noći provode pod vedrim nebom. Posebno je zabrinjavajuće da je sve veći broj maloljetnika koji su bez pratnje, a na tuzlanskim ulicama bilježe se i porodična grupiranja.

Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u maju i junu ove godine evidentirali su više od 1.100 migranata na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je za Klix potvrđeno iz ove institucije, riječ je o osobama koje nisu imale identifikaciona dokumenta, niti potvrdu o iskazanoj namjeri za azil. S obzirom na to da Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Tuzli više ne vrši registraciju migranata, oni su upućeni na ovu proceduru u Sarajevo.

–Napominjemo da je na Tuzlanskom kantonu zabilježen manji broj migranata u vrijeme proglašenja stanja prirodne nesreće i dok su na snazi bile zaštitne mjere od nadležnih tijela i organa. Na primjer u mjesecu aprilu je registrovano svega pet migranata, dok sa ublažavanjem mjera i dolaskom povoljnijih vremenskih prilika bilježimo povećanje broja onih koji prelaze preko područja naše nadležnosti – navela je glasnogovornica Uprave policije MUP TK Amra Kapidžić.

Prem njenim riječima, najveći broj migranata bilježi se na području Policijske uprave Kalesija, a prema zemlji porijekla dominiraju iz Pakistana, Afganistana, Bangladeša, Iraka i Sirije.

–Uprava policije MUP TK shodno nadležnosti poduzima sve potrebne aktivnosti na očuvanju stanja sigurnosti na zadovoljavajućem nivou, odnosno ličnoj i imovinskoj zaštiti građana, pa i samih migranata na kantonu – naglasila je Kapidžić.

Srpskainfo
Foto: Milkica Milojević/RAS Srbija

Danas objavljeno

Islamska zajednica BiH pokreće postupak protiv imama iz Kozarca

M.

Po prvi put u Srpskoj: Vakcinacija protiv HPV virusa od marta

M.

Slovenac se sumnjiči da je krao po Banjaluci

M.

Ostavite komentar