Migranti počeli štrajk glađu: "Ne znamo kako ćemo preživeti zimu" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Migranti počeli štrajk glađu: “Ne znamo kako ćemo preživeti zimu”

Od jutros u kampu Vučjak kod Bihaća vlada dramatična situacija jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave.

Sneg je migrantski život učinio još težim.

Pod težinom snega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti su srušeni što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom, prenosi Klix, čiji reporter je posetio kamp Vučjak gde boravi blizu 600 migranata.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena jer su se migranti odlučili za svojevrsni štrajk glađu dok im ne budu osigurani uslovi dostojni čoveka, piše portal.

U kamp je stigla i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović koja je poručila da kamp Vučjak mora da se zatvori još danas jer su uslovi katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose sa hladnoćom i užasnim životnim uslovima i da su zabrinuti kako će preživeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, naročito za mnogobrojne žene i decu.

U kampu Vučjak prisutna je i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabeleženi bilo kakvi incidenti.

Sneg, plastične papuče i bose noge
Stotine migranata smeštenih u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća smrzavaju se sedmicama, a dolazak zime dodatno je pogoršao situaciju.

Fotografija koja je obišla region je muškarca koji u plastičnim papučama bosih nogu stoji na snegu.

Kako je prenela sarajevska N1 televizija, pojedini šatori, u kojima su smešteni migranti, urušili su se pod težinom snega.

Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmeštanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali se još ne zna kada bi se to moglo desiti.

Arija Šams iz Avganistana, koji borvi u kampu Vučjak kod Bihaća izjavio je za tu televiziju da su uslovi jako loši u tom kampu, jer pada sneg, mada, kako kaže, situacija nije bolja ni kada je leto.

“Putujem prema Evropi već pet godina. Uslovi ovde su jako loši jer pada sneg. Ovde je loše i leti jer nema gde da se spava i sve je loše. Jako su loši uslovi. Potrebna nam je pomoć iz evropskih zemalja. Ljudi u Avganistanu su siromašni i zbog toga idemo ka evropskim državama”, kazao je.

Šams tvrdi da su njihove porodice okružene ratom i borbama i da zbog toga beže ka Evropi.

Otkako je pao sneg u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Bihaću, šatori u kojima su smešteni migranti u Vučjaku urušili su se pod težinom snega, a migranti su prvi ovosezonski sneg dočekali u papučama.

Prema poslednjim informacijama na ovom mestu boravi oko 600 migranata. Migranti kao i građani Bihaća očekuju izmeštanje migranata iz ovog neuslovnog kampa u kamp kod Sarajeva, ali da se još ne zna kada bi se to moglo desiti.

Inače, u Bosnu i Hercegovinu je stigla i poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović koja će posetiti improvizirani kamp za migrante “Vučjak”, prihvatne centre “Bira” i “Sedra” u Bihaću i Cazinu, kao i prihvatni centar “Ušivak” u Sarajevskom kantonu.

Preliminarna zapažanja o toj poseti u čijem će fokusu biti ljudska prava izbeglica i migranata, uključujući i tražioce azila, Mijatović će izneti na pres-konferenciji 6. decembra u Sarajevu, najavila je N1 tv.

Tokom posete, Mijatović će održati sastanke s predstavnicima državnih i kantonalnih vlasti, kao i međunarodnih organizacija te nevladinih asocijacija koje se bave pitanjem migracija

Danas objavljeno

Milioni Italijana već rezervisali ljetovanje

M.

Veliki preokret Novaka za polufinale Rima u meču sezone na šljaci!

Zeljka

Premijerka: Do 21. juna da završimo sa koronom

M.

Ostavite komentar