11. Decembra 2019.

Migranti koji su došli u kasarnu Ušivak već planiraju kako da se vrate u Krajinu

Big Portal

Za razliku od kasarne u Blažuju, koja još uvijek nije u punom kapacitetu spremna za prijem migranata, iako ih nekoliko stotina od jutros boravi tamo, privremeni smještaj Ušivak je u nešto boljem stanju te su migrantima osigurani hrana, pitka voda i medicinska pomoć.

U Ušivku se nalaze i volonteri Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koji stoje migrantima na raspolaganju.

Migranti se slobodno kreću Sarajevom, a neki su čak uspjeli pješke rano jutros doći iz Blažuja do Ušivka kako bi posjetili prijatelje i porodicu. Takođe, u manjim grupama kreću se i brzom cestom Ilidža – Blažuj čime direktno dovode u pitanje svoje živote, a neki su viđeni i u Vlakovu.

U kasarni Ušivak najviše je migranata iz Pakistana i Avganistana, a tu su i oni iz Alžira, Maroka, Iraka, Sirije i drugih zemalja. Jedan Alžirac je za Klix objasnio da je situacija u Sarajevu nešto bolja u odnosu na onu u Bihaću i Velikoj Kladuši, ali ih brine udaljenost granice s Hrvatskom i Slovenijom.

–Stanje je nešto bolje. Imamo barem hranu i vodu. Moram kazati da nam odjeće nedostaje, spavamo na podu pošto nemamo ni krevete niti deke. Ovo je i dalje vrlo mali prostor kako bi nas sve primio, pa smo prijatelj i ja spavali u hostelu koji smo platili isprošenim novcem – rekao je.

Ovaj migrant je takođe dodao da ne planira ostati u BiH i da ima namjeru nastaviti put prema granici EU. Iako su neki odlučni u namjeri da će prezimiti u Ušivku, ovaj Alžirac kaže kako se planira kroz nekoliko dana vratiti u Krajinu.

–Tuku nas i maltretiraju hrvatski graničari. Čak puštaju i pse na nas. Slovenci nam takođe ne dopuštaju ulaz, ali su dosta humaniji. Međutim, mi nemamo drugu opciju nego nastaviti svoj put. Moje krajnje odredište je Italija gdje imam brata. Ja sam sinoć prenoćio u hostelu jer nisam imao gdje ovdje, vjerovatno ću se vratiti u Krajinu kroz nekoliko dana, gdje ću 11. put pokušati preći granicu. Ovo je borba na život ili smrt – istakao je on.

Više migranata je reklo da su gradovi u Krajini “vrata” u ljepše sutra te da su u BiH “tako blizu, a tako daleko” ostvarenju svog cilja. Ističu i to da za njih povratka nema i da će ići do kraja u svom nastojanju da dođu do EU.

Srpskainfo
Foto: D. S.-Klix/RAS Srbija

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare