Migranti iz napuštenih objekata na području Bihaća prebačeni u Lipu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Migranti iz napuštenih objekata na području Bihaća prebačeni u Lipu

Migranti koji su se nalazili u napuštenim objekatima bivše bihaćke fabrike Krajina-Metal i nekadašnjeg Doma Penzionera u Bihaću izmješetni su rano jutros autobusima u kamp Lipa.

U napuštenim objektima je pronađeno 168 migranata. Njih je transportovala Služba za poslove sa strancima u saradnji sa MUP-om Unsko-sanskog Kantona.

Nakon dolaska u privremeni prihvatni centar Lipa, ljekarski tim Doma Zdravlja Bihać je pregledao sve migrante, te je kod 20 migranata utvrđeno postojanje scabiesa, koji su odmah medicinski tretirani. Nakon medicinskih pregleda je uslijedila biometrijska provjera lica i pokrenut proces njihove registacije i izdavanja ID kartica, te podjela prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

“Za postupak izmještanja angažiovalo se više policijskih službenika, dodatnog osoblja Službe za poslove sa strancima, koji su Inspektorima Službe pružili asistenciju u sprovođenju relokacije migranata”, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

Angažovani su bili i medicinski timovi humanitarnih organizacija SOS iz Bihaća i kantonalnog Crvenog Križa, koji su migrantima obezbijedili i medicinske preglede na licu mjesta.

Navedene operativne aktivnosti su rezultat zaključaka sa prethodno održanih sastanaka sa ministrom bezbjednosti BiH, predstavnika Službe i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Ove aktivnosti će biti nastavljene i u narednom periodu, kažu u Službi za poslove sa strancima.

NN

Danas objavljeno

Kragujevac: Beba na respiratoru

M.

Rot: Crtanje granica na zapadnom Balkanu opasan put

M.

Preminula 24 pacijenta u RS, pozitivno još 232

M.

Ostavite komentar