Migranti bježe iz kampa i lutaju selima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Migranti bježe iz kampa i lutaju selima

Predstavnici Srba u organima vlasti Federacije BiH i srpska udruženja koja okupljaju Srbe zatražili su danas, između ostalog da Predsjedništvo BiH što prije postigne sporazume sa Avganistanom, Iranom, Irakom i Pakistanom o readmisiji državljana tih zemalja koji se nalaze u BiH.

Takođe, jedan od zahtjeva prema vlastima Unsko-sanskog kantona nakon sastanka održanog u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg prekoputa migrantskog kampa u selu Lipa je da se zaustavi širenje migrantskog kampa i da se on obezbijedi jer, kako je istaknuto, postojeći kamp sada djeluje kao mjesto za odmor migranata.

“Migranti u kamp dođu, odmore se, oporave, istuširaju, operu stvari i nastavljaju dalje. U kamp i iz kampa ulazi kako ko stigne. Tražili smo da se po uzoru na takve kampove u svijetu on ogradi i da se pojača straža”, rekao je za “Nezavisne” Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

On je dodao da je jedan od zahtjeva i zapošljavanje dodatnih policajaca te da se već zaposlenim policajcima u USK isplate plate koje im se duguju.

Na sastanku je istaknuto i da više nije problem što migranti dolaze već što neće moći da izađu s obzirom da Hrvatska radi golu sječu drveća sa ciljem da vjerovatno podigne zidove prema BiH.

“I prije su migranti ulazili ali su i izlazili. Od njih 1000, 800 ili 900 ih ode vrlo brzo i pređe u Hrvatsku i ide svojim putem. Sada je problem izaći iz BiH i to je najveći problem”, rekao je Radanović.

Goran Broćeta, delegat Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, rekao je migranti bježe iz kampa i lutaju selima te da se neće dozvoliti da se ikada više desi izgradnja kampa kakav je Lipa.

O problemima migrantske krize govorio je i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je istako da se Srbi osjećaju nesigurno u opštinama u Federaciji BiH.

“Institucije na nivou BiH nisu bile spremne na problem koji se odnosi na migrante. Rezultat toga jeste formiranje kampova, iako niko u lokalnim zajednicama ne želi da prihvati migrante”, rekao je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će institucije BiH imati razumijevanje za Srbe u FBiH koji se osjećaju nesigurno zbog problema koji na terenu izazivaju migranati.

Foto: N.N.
Nezavisne, Uroš Vukić

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar