"Mig Hajl" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Mig Hajl”

Jedan ruski list objavio je tekst u kom piše da je Lukašensko počinio “akt međunarodnog terora i pretvorio se u vojnog doktatora”.

Sada je pitanje dokle će Rusija podržavati beloruskog predsednika koji je izazvao bes celog sveta kada je na avion irske aviokompanije “Rajaner”, koji je leteo na relaciji Grčka – Litvanija, poslao, ni manje ni više, nego “migove” da ga doprate do aerodroma u glavnom gradu Belorusije, Minsk.

Razlog je već poznat svima – hapšenje beloruskog opozicionog novinara i aktiviste Romana Protaševiča.

U međuvremenu, i Letonija je zabranila beloruskim aviokompanijama ulazak u njen vazdušni prostor i izdala preporuku svim letovima sa svojih aerodroma da izbegavaju Belorusiju

Međutim, sa Protaševičem je uhapšena i ruska državljanka, za koju mediji navode da je njegova devojka, a upravo taj “mali problem” izazvao je pažnju zvanične Moskve, koja je do sada tradicionalno podržavala Aleksandra Lukašnka i snjim održavala bliske veze.

Nakon što se juče oglasilo državno tužilaštvo koje je saopštilo da će zaštiti prava svakog ruskog državljana, danas je iz Moskve i zvanično saopšteno da će od režima u Minsku tražiti informaciju o SofijI Sapegi.

Ali, to nije sve, polako je i moskovska štampa, inače pod kontrolom države, počela da se bavi Lukašenkom. Naime, novine “Novaja gazeta” izašle su sa naslovnom stranom na kojoj piše “Mig Hajl”, aludirajući na pozdrav Adolfa Hitlera i “migove” koje je Lukašenko poslao na “Rajaner”.

“Počinivši akt međunarodnog terora, Lukašenko se pretvorio u vojnog diktatora. Eu bviše ne želi da sarađuje s njim, a čak mu je i militantni hamas okrenuo leđa. Za sada ga jedino Rusija podržava, ali jedva. zašto jedva? Pa, evropski bojkot Lukašenka Rusiju košta pet milijardi dolara”, navodi se u tekstu.

Najgori scenario za Minsk bi bilo da se EU pridruži sakncijama koje su Belorusiji uvele SAD a koje se tiču beloruske petrohemoisjke industrije, što bi se proširilo i na druge izvozne grane te zemlje, pišu ruski mediji, pa čak i oni koji su najviše na strani Kremlja, dalje navode da ako se to dogodi, Rusija neće moći da kompenzuje sve gubitke Belorusije, budući da su te dve ekonomije u mnogim granama isprepletane.

Dakle, pitanje koje se nameće iz ruskih medija je: “Da li je Moskva upravo rekla Lukašenku – to je to, dalje više ne možemo da te vadimo iz problema”?

Danas objavljeno

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Vanja A

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

Vanja A

Francuski poslanik: Zelenski je opasna osoba

Vanja A

Ostavite komentar