"Mig Hajl" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Mig Hajl”

Jedan ruski list objavio je tekst u kom piše da je Lukašensko počinio “akt međunarodnog terora i pretvorio se u vojnog doktatora”.

Sada je pitanje dokle će Rusija podržavati beloruskog predsednika koji je izazvao bes celog sveta kada je na avion irske aviokompanije “Rajaner”, koji je leteo na relaciji Grčka – Litvanija, poslao, ni manje ni više, nego “migove” da ga doprate do aerodroma u glavnom gradu Belorusije, Minsk.

Razlog je već poznat svima – hapšenje beloruskog opozicionog novinara i aktiviste Romana Protaševiča.

U međuvremenu, i Letonija je zabranila beloruskim aviokompanijama ulazak u njen vazdušni prostor i izdala preporuku svim letovima sa svojih aerodroma da izbegavaju Belorusiju

Međutim, sa Protaševičem je uhapšena i ruska državljanka, za koju mediji navode da je njegova devojka, a upravo taj “mali problem” izazvao je pažnju zvanične Moskve, koja je do sada tradicionalno podržavala Aleksandra Lukašnka i snjim održavala bliske veze.

Nakon što se juče oglasilo državno tužilaštvo koje je saopštilo da će zaštiti prava svakog ruskog državljana, danas je iz Moskve i zvanično saopšteno da će od režima u Minsku tražiti informaciju o SofijI Sapegi.

Ali, to nije sve, polako je i moskovska štampa, inače pod kontrolom države, počela da se bavi Lukašenkom. Naime, novine “Novaja gazeta” izašle su sa naslovnom stranom na kojoj piše “Mig Hajl”, aludirajući na pozdrav Adolfa Hitlera i “migove” koje je Lukašenko poslao na “Rajaner”.

“Počinivši akt međunarodnog terora, Lukašenko se pretvorio u vojnog diktatora. Eu bviše ne želi da sarađuje s njim, a čak mu je i militantni hamas okrenuo leđa. Za sada ga jedino Rusija podržava, ali jedva. zašto jedva? Pa, evropski bojkot Lukašenka Rusiju košta pet milijardi dolara”, navodi se u tekstu.

Najgori scenario za Minsk bi bilo da se EU pridruži sakncijama koje su Belorusiji uvele SAD a koje se tiču beloruske petrohemoisjke industrije, što bi se proširilo i na druge izvozne grane te zemlje, pišu ruski mediji, pa čak i oni koji su najviše na strani Kremlja, dalje navode da ako se to dogodi, Rusija neće moći da kompenzuje sve gubitke Belorusije, budući da su te dve ekonomije u mnogim granama isprepletane.

Dakle, pitanje koje se nameće iz ruskih medija je: “Da li je Moskva upravo rekla Lukašenku – to je to, dalje više ne možemo da te vadimo iz problema”?

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar