15. Oktobra 2022.

Microsoftove “pametne” naočale nisu zadovoljile na testovima u američkoj vojsci

Big Portal

Godinu dana nakon potpisivanja ugovora, program pametnih naočala je u problemima zbog odgađanja i perfrmansi jer su “pale” na četiri od šest ttestiranja koje je provela američka vojska.

Vojska je prvobitno potpisala ugovor s Microsoftom 2018. godine vrijedan 480 miliona dolara kako bi kompanija razvila prototip naprednih pametnih naočala pod naivom Integrated Visual Augmentation System ili kraće IVAS. Iako su naočale izgledom slične Microsoftovim HoloLens naočalama komercijalno dostupnim na tržištu, vojska je zahtijevala da IVAS bude još napredniji. Preciznije, želja vojske je da Microsoft integriše nekoliko tehnologija u jednu platformu kako bi ih vojnici mogli koristiti tokom obuke, vježbe i borbe. Naočale su morale imati noćni vid visoke rezolucije i termalne senzore kako bi se povećala svijest vojnika o situaciji i cilju, dok bi mogućnost mašinskog učenja u kombinaciji s AR tehnologijom trebala pružiti stvarno okruženje za trening. Prema dogovoru, Microsoft treba isporučiti 120.000 IVAS headsetova u periodu od 10 godina, a ukupna cijena ugovora iznosi 22 milijarde dolara.

Međutim u nedavno održanoj operativnoj demonstraciji, uređaj je “zakazao” u četiri od šest evaluacijskih događaja, navodi se u internom izvještaju američke vojske, a čije je dijelove objavio Business Insider. Jedan od glavnih nedostataka uređaja bio je sjaj njegovog ekrana koji je bio vidljiv s nekoliko stotina metara udaljenosti. To bi moglo upozoriti neprijatelje i odati lokaciju američkih vojnika dovodeći ih u životnu opasnost.

Drugi problem je ograničeno vidno polje i periferni vid kada se nose IVAS naočale, kao i ograničenost kretanja vojnika s obzirom na veličinu i težinu uređaja.

Microsoft je navodno očekivao negativan izvještaj testiranja zbog problema s performansama u uvjetima lošeg osvjetljenja. I HoloLens naočale tek trebaju doživjeti komercijalni uspjeh, a kompanija je ostala bez vrhunskih talenata nakon što je Facebook otkrio svoje planove razvoja metaverzuma prošle godine.

Uprkos lošim prvim rezultatima, američka vojska i dalje planira kupiti IVAS, a glasnogovornik vojske je za Business Insider čak rekao da je “test bio uspješan”. Rezultati testiranja su pokazali gdje je potrebno napraviti poboljšanja na koje će se Microsoft sada fokusirati.

Američka vojska je posvećena cilju da svoje vojnike opremi najmodernijom i pouzdanom opremom. Microsoft planira započeti ispruku oko 5.000 primjeraka headseta IVAS američkoj vojsci.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare