Microsoft Teams: Pripremite se za jasniji zvuk na sastancima - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Microsoft Teams: Pripremite se za jasniji zvuk na sastancima

Audio codec Satin, trebalo bi da pomogne u poboljšanju jasnoće zvuka na sastancima Teams-a na zagušenim mrežama sa velikim gubitkom paketa.

Microsoftov audio codec Satin dolazi na Teams

Microsoft je prošle godine predstavio Satin audio codec u Teams-u, ali je njegova upotreba bila ograničena na pozive sa samo 2 učesnika. Danas mnogi posao obavljaju od kuće, na mrežama koje se verovatno dele sa drugim ukućanima za video, školovanje kod kuće, igre i tako dalje, tako da bi i Teams sastanci mogli imati velike koristi od codeca koji pokreće AI. Svaka bitrate ušteda na zvuku, može se koristiti za poboljšanje iskustava na drugim radnim opterećenjima, poput deljenja videa ili sadržaja, rekao je Microsoft. Satin codec trenutno radi u wideband voice mode-u od 6 kbps do 36 kbps. U bliskoj budućnosti biće proširen tako da podržava fullband stereo muziku na maximum sampling rate od 48 kHz. Satin je evolucija Silk-a, audio koda koji je Skype razvio tokom dial-up interneta za audio za wideband  (16 kHz) quality speech od 14 kbps. Inženjeri primećuju da je Silk bio zadati codec za Skype i Microsoft Teams i deo Opusa, formata za audio kodiranje za WebRTC – projekat koji donosi komunikaciju u realnom vremenu (RTC) u browser. Uprkos svim poboljšanjima u broadband i mobilnim brzinama, kvalitet i upotreba mreže izuzetno variraju.

Ljudi čuju zvukove na frekvencijama između 20 Hz i 20 kHz. Sistemi rane telefonije koristili su sampling rate od 8 kHz i mogli su da reprodukuju frekvencije do 4 kHz (u praksi do 3,4 kHz).

VoIP je doneo širokopojasni govor da bi doneo oštriji, prirodniji i razumljiviji zvuk. Silk i Opus su ovo iskoristili sa super-wideband glasom, hvatajući frekvencije do 12 kHz. Satin redefiniše super-wideband opseg kako bi pokrivao frekvencije do 16 kHz radi veće jasnoće. Satin kod se takođe bavi situacijama kada mreže doživljavaju veliki gubitak paketa, što utiče na kvalitet zvuka. Satin kodira svaki paket nezavisno, tako da efekat gubitka jednog paketa ne utiče na kvalitet narednih paketa. Codec je takođe dizajniran da olakša visokokvalitetno prikrivanje gubitka paketa u unutrašnjem parametarskom domenu.

Izvor: PCPress/Zdnet

Danas objavljeno

Mark Zuckerberg objavio prepisku: WhatsApp ima novu opciju

Vanja A

Olakšano podešavanje internet pregledača u Windowsu 11

Vanja A

Fortnite dobija treće poglavlje, pogledajte šta je novo

Vanja A

Ostavite komentar