Microsoft: "Spremite se – u junu stiže Windows 11" - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Microsoft: “Spremite se – u junu stiže Windows 11”

CEO Satya Nadella na konferenciji Build saopštio da se poslednjih nekoliko meseci testira novi OS. Međutim, šta će to doći posle Windows 10?

On je dodao, “Danas ćemo stvoriti više mogućnosti za svakog programera Windows-a i pozdraviti svakog tvorca koji traži najinovativniju, novu, otvorenu platformu za izgradnju i distribuciju i unovčavanje aplikacija”. To se verovatno odnosi na glasine o ažuriranju Windows Store-a, što bi programerima moglo olakšati da svoje aplikacije proslede potrošačima.

Najava događaja prati vest da je Microsoft ubio razvoj Windows 10X, verzije OS-a koja je u početku bila namenjena uređajima sa dvostrukim ekranom. Prošle godine kompanija je preusmerila fokus sa 10X na uređaje sa jednim ekranom kako bi potencijalno stvorila jaču konkurenciju Chrome OS-u. Sada Microsoft planira da uvede neke 10X funkcije u originalni Windows 10.

Pritom, Nadella je najavio da će Windows 10 biti besplatan godinu dana (a za neke korisnike i duže), što je ogroman preokret od Microsoft-ove prethodne strategije naplate svakog novog izdanja. Čineći to, Nadella podstiče korisnike da pređu sa Windows 7 i 8, čineći Windows 10 održivijom platformom za programere koji su želeli da grade moderne aplikacije.

Pa kuda Microsoft može da ide dalje posle Windowsa 10? Kada je pokrenut 2015. godine, to je bila odlična kombinacija najboljih karakteristika operativnog sistema Windows 7 i 8. Imao je čistu radnu površinu prvog, sa dodatnim pametnim ekranom osetljivim na drugi (na sreću, meni “Start” se takođe vratio). Windows 10 je ujedno bio i prvi glavni znak razlike u Microsoft-u pod Nadellom, koji je od Steve-a Ballmera preuzeo poziciju izvršnog direktora 2014. godine.

Danas objavljeno

Novi Apple Watch Ultra izdržava ozbiljno maltretiranje, uključujući i udarce čekićem

Vanja A

Najmoćniji iPhone će ubuduće nositi drugačije ime?

Vanja A

Američki špijunski satelit lansiran u orbitu

Vanja A

Ostavite komentar