14. Jula 2022.

Microsoft razvio pametnu tkaninu koja detektuje dodir i prepoznaje pokrete

Big Portal

Šta je pametna tkanina?

Pametna tkanina je vrsta tekstila koji unutar sebe sadrži senzore i provodne niti koje su utkane u samu njenu strukturu, a sa ciljem obavljanja naprednih funkcija prepoznavanja dodira i pokreta. U slučaju kompanije Microsoft, u pitanju je pametna tkanina koja bi se našla sa unutrašnje strane džepa na farmericama u koju bi bili ugrađeni slojevi senzora koji bi omogućili detekciju dodira i primanje, procesiranje, i prenošenje podataka.

Pored toga, unutar ove fabrike nalazi se i sistem za obradu podata koji u sebi sadrži modul za mašinsko učenje koji obrađuje pristigle podatke i upotrebljava ih kako bi prepoznao predmete postavljene pored pametne tkanine ili pokrete preko nje. Na primer, ovakav sistem mogao bi da prepozna određeni pokret koji biste napravili preko pametne tkanine i potom poslao signal za određivanje nekog predefinisanog zadatka na vašem mobilnom telefonu vezanog za taj pokret.

Razvoj

Kompanija Microsoft zainteresovana je za razvoj pametne tkanine od otprilike 2015. godine od kada je podnela nekoliko patenata vezanih za razvoj ovakve tehnologije, poput pređe koja poseduje napredne funkcionalnosti. Trenutno napredak u razvoju pametne tkanine najverovatnije je nastavak projekta “Capacitivo” iz 2022. godine kada je Microsoft razvijao pametnu tkaninu koja bi služila za prepoznavanje hrane i tečnosti koja bi se postavila na ovu tkaninu.

Upotreba

Ukoliko bi se koncept pametne tkanine dovoljno unapredio, mogućnosti za upotrebu bile bi raznolike. Na primer, mogli bi se razviti pametni zavoji koji bi mogli da prate na stanje rane i obaveste korisnika ukoliko je potrebno da posete doktora. Pored toga, razmišlja se o razvoju odevnih predmeta koji bi mogli da snize telesnu temperaturu tokom vrelih letnjih dana.

Međutim, u ovom trenutku svi ovi proizvodi ostaju daleko u domenu teorije. Jedan od retkih proizvoda koji je koristio ovakvu tehnologiju Levis jakna razvijena unutar projekta “Jacquard” kompanije Google, a koja je upotrebljavala provodne niti i senzore kako bi korisnika podsetila da je telefon ostavio van džepa, ali i napredne stvari poput kontrole pesama na telefonu, nije doživela nikakav komercijalni uspeh.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare