Microsoft predstavio Windows 10X, OS za uređaje sa dva ekrana - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Microsoft predstavio Windows 10X, OS za uređaje sa dva ekrana

Na svom godišnjem Surface hardverskom događaju koji je održan u Njujorku, Microsoft je predstavio unapređenja u svojoj hardverskoj liniji proizvoda.

Najveće iznenađenje bio je dual-screen Surface Neo, koji će se u prodaji naći za oko godinu dana. Jedna od komponenti koja čini ove uređaje upotrebljivim je i nova verzija Windows-a 10, nazvana Windows 10X, koja je prilagođena dual-screen ekranima.

Windows 10X predviđen je da osim na Surface-u, radi na svim dual-screen uređajima Microsoft-ovih partnera (Dell, HP, Lenovo…), a doneće bolju podršku za olovku i virtuelnu tastaturu.

Windows 10X je rezultat Microsoft-a na pravljenju modularnijeg Windows-a 10, na način da se delovi operativnog sistema mogu izdvajati i upotrebljavati prema potrebama. Prema njihovim navodima, Windows 10X je nastavak promene u arhitekturi koja je započela sa Windows-om 10, a omogućiće njegovu upotrebu i na uređajima kao što su HoloLens, Surface Hub i Xbox.

Iz kompanije naglašavaju da se ne radi o novom operativnom sistemu, već adaptivnijoj verziji Windows-a 10. Takođe, navedeno je da Windows 10X neće moći da se kupi samostalno, već da će biti preinstaliran na budućim dual-screen uređajima.

Modularizacijom core tehnologije Windows-a 10, ali i korisničkog interfejsa, Microsoft će lako moći da ga prilagodi najrazličitijim tipovima ekrana i da promeni dizajn tako da se optimizuje korisničko iskustvo na različitim platformama. Na prvi pogled, nema mnogo izmena u odnosu na standardni Windows, sem što se aplikacije automatski prilagođavaju svakom ekranu i odnosu stranica.

Ova modularizacija donosi i neke promene ispod haube. Na primer, standardni Windows automatski startuje sve servise prilikom podizanja operativnog sistema, dok ih Windows 10X neće pokretati sve dok oni ne budu potrebni. To će smanjiti potrošnju energije, a uz bolju efikasnost rada produžiće i trajanje baterije.

Izvor: B92, PCPress

Danas objavljeno

Kamera Xiaomi 12 telefona ima jedinstvenu prevlaku

Vanja A

Zaboravite na privatnost – kamere novih telefona će vas stalno snimati

Vanja A

Predstavljen Snapdragon G3x Gen 1 čipset za ručne konzole, Razer pomaže u kreiranju kompleta za programere

Vanja A

Ostavite komentar