Microsoft je pretekao Apple i opet postao najvrijednija kompanija na svijetu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Microsoft je pretekao Apple i opet postao najvrijednija kompanija na svijetu

Microsoft je u petak premašio Apple-ovu tržišnu kapitalizaciju i postao najvrednija javna kompanija na svetu. Promena je usledila nakon Apple-ove zarade u četvrtak, gde je kompanija objavila snažne rezultate, ali je otkrila da je izgubila 6 milijardi dolara zbog ograničenja u lancu snabdevanja. Microsoft je u utorak takođe podelio pozitivnu zaradu koju su povećali Office, Windows i njegovi proizvodi u cloudu.

Na zatvaranju tržišta u petak, Microsoftova tržišna kapitalizacija bila je skoro 2,49 biliona dolara, dok je Appleova bila oko 2,46 biliona dolara, prema CNBC-u. Ovo nije prvi put da je Microsoft pretekao Apple; proizvođač Windows-a je premašio Apple-ovu tržišnu kapitalizaciju 2018. prvi put od 2010. i još jednom u julu 2020. (Alphabet je takođe preuzeo krunu od Apple-a, nadmašivši Apple-ovu tržišnu kapitalizaciju 2016.)

Ali Apple je već neko vreme bio lider na tržištima, kao prva američka kompanija koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 1 bilion dolara u 2018. i, samo dve godine kasnije, postala je prva američka kompanija koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 2 biliona dolara. Kako piše portal The Verge, nije nemoguće da Apple uskoro ponovo preuzme titulu najvrednije kompanije na svetu.

Danas objavljeno

Datum i vrijeme izlaska Samsung Galaxy S22 serije i dostupnost objavljeni na zvaničnom sajtu

Vanja A

NVIDIA tiho podigla cijene čitave porodice grafičkih kartica GeForce RTX 30 Founders Edition u Europi, povećanje do 6,4%

Vanja A

Upozoravaju: Može da dođe do “ledenog doba”

V.R.

Ostavite komentar