Microsoft je predstavio Windows 365 - računar sa Win10 u oblaku koju svako može da koristi bilo gdje - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Microsoft je predstavio Windows 365 – računar sa Win10 u oblaku koju svako može da koristi bilo gdje

To je u osnovi jednostavna virtuelna mašina koja vam omogućava da uskočite u sopstveni Windows 10 (i na kraju Windows 11) na bilo kom uređaju, bilo da je to Mac, iPad, Linux uređaj ili Android tablet.

Radi na Microsoftovoj usluzi Azure Virtual Desktop, koja omogućava tehnološki naprednijim korisnicima da takođe okreću sopstvene virtuelne računare, ali čini čitav postupak upravljanja Windows instalacijom koja je na dalekom serveru mnogo jednostavnijim. Samo treba da odete na Windows365.com kada se pokrene 2. avgusta (taj domen još uvek nije aktivan), odaberite konfiguraciju virtuelne mašine i bićete pokrenuti.

Windows 365 verovatno neće značiti mnogo za većinu potrošača, ali bi mogao promeniti život IT odeljenja i malih preduzeća. Sada, umesto da upravljaju lokalnim Windows instalacijama na skupim prenosnicima, IT ljudi mogu da se snađu jednostavnijim hardverom koji ulazi u skalabilni oblak. Instalacije operativnog sistema Windows 365 moći će da se konfigurišu sa do osam virtuelnih procesora, 16 GB RAM-a i 512 GB skladišnog prostora u trenutku pokretanja. Microsoft takođe istražuje načine kako da omogući korišćenje dodatnih GPU grafičkih kapaciteta za zahtevnije korisnike, kaže nam Scott Manchester, direktor Upravljanja programima za Windows 365.

U međuvremenu umesto da korisnici svoj poslovni uređaj kući, svaki Windows 365 korisnik može bezbedno da uskoči u svoj virtuelni desktop, sa svojih kućnih računara ili tableta putem weba ili Microsoftove aplikacije za rad na daljinu.

Ono što sigurno, makar ne još uvek ne znači pojava Windows 365, jeste kraj tradicionalnih računara. “Ono što želimo da ponudimo sa Windows 365 je sposobnost da imamo isto poznato i dosledno Windows iskustvo i na drugim uređajima”, rekla je Melissa Grant, direktorka marketinga proizvoda za Windows 365.

U zavisnosti od paketa oko 30 dolara mesečno za Windows 365

Microsoft je otkrio jednu opciju određivanja cena, koja omogućava preduzećima da koriste virtuelni Windows računar u oblaku za 31 USD po korisniku mesečno. Za mesečnu pretplatu od 31 USD, Microsoft nudi dva CPU-a, 4 GB RAM-a i 128 GB skladišnog prostora. Ovo je deo Windows 365 Business opcije, dizajniran za preduzeća sa manje od 300 ukupnih korisnika.

Ovo nije opcija sa najnižom cenom, jer će Microsoft takođe ponuditi jedan CPU, samo 2 GB RAM-a i 64 GB skladišnog prostora. Nije jasno da li su verzije za preduzeća istih specifikacija Cloud PC-a jednake cenama za poslovne verzije ili postoji popust za veće organizacije.

Danas objavljeno

Ažuriranje firmvera GoPro HERO 10 rješava problem pregrijavanja kamere

Vanja A

Ovako je trebao da izgleda Surface Neo od kog se ipak odustalo

Vanja A

Apple zamalo izbacio Facebook i Instagram aplikacije sa App Store-a

Vanja A

Ostavite komentar