Microsoft i Linux bliži nego ikada: Linux GUI aplikacije stižu na Windows 10 - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Microsoft i Linux bliži nego ikada: Linux GUI aplikacije stižu na Windows 10

Iako je već najavljeno da će sa novom nadogradnjom Windows 10 u potpunosti dobiti i podršku za Linux kernel, sada se ide korak dalje. Iz Microsofta obećavaju da će Linux GUI aplikacije raditi normalno na Windows 10 operativnom sistemu.

Međutim, lepe stvari ipak mogu da se dogode. Uz hardversko ubrzanje GPU-a, kao i podršku za Linux kernel, Microsoft nam donosi i potpunu podršku za Linux GUI aplikacije, koje će se pokretati uobičajeno kao i one za Windows.

Ovo će biti omogućeno bez da Windows korisnici moraju da koriste X11 prosleđivanje, i namenjeno je programerima da pokreću Linux integrisana razvojna okruženja (IDE) zajedno sa uobičajenim Windows aplikacijama.

Loše grafičke performanse do sada su bile problem, međutim sve će se to promeniti novom podrškom. Windows 10 uskoro će dobiti dodatnu podršku za ubrzanje GPU hardvera pomoću Linux alata.

Više informacija o ovom potezu Microsoft će objaviti kasnije tokom godine.

Sva ova najnovija Linux poboljšanja očigledno su usmerena na programere koji žele da koriste njihov operativni sistem za razvoj. Deluje da Microsoft konačno ide u pravom smeru i da će napraviti sistem koji je ozbiljan za svakog programera i onog ko se bavi IT-em, piše PC Press.

Danas objavljeno

Zaboravite na privatnost – kamere novih telefona će vas stalno snimati

Vanja A

Predstavljen Snapdragon G3x Gen 1 čipset za ručne konzole, Razer pomaže u kreiranju kompleta za programere

Vanja A

Microsoft testira nekoliko načina za poboljšanje Start menija u operativnom sistemu Windows 11

Vanja A

Ostavite komentar