Microsoft gubi od 100 do 200 dolara na svakoj Xbox konzoli koju proda - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Microsoft gubi od 100 do 200 dolara na svakoj Xbox konzoli koju proda

Gejming konzole su veoma skupa oprema spakovana u relativno malo kućište, i dolaze u paketu sa skupim kontrolerima.

Kada tako postavite stvari, jasno je da Microsoft ne ostvaruje zaradu prodajući Xbox konzole. Prema najnovijim izveštajima, kompanija danas gubi do 200 dolara po svakoj prodatoj konzoli.

Ranije je šef Xbox-a i šef odeljenja za igre u kompaniji Microsoft, Fil Spenser objasnio da kompanija može i dalje podići cene za „neke stvari“, ali ne tokom ove praznične sezone. Iako su mnogi pretpostavljali da govori o Game Pass-u ili Xbox Live-u, takođe je moguće da bi Microsoft mogao da podigne cenu svoje budžetske konzole, sledeće generacije Xbox Series S. Ovo se čini verovatnim sada kada je Spenser potvrdio da kompanija gubi novac na svakoj prodatoj konzoli, piše Kotaku. Da podsetimo, Sony je u avgustu mesecu ove godine najavio da će cene njihovih PlayStation konzola porasti, da bi narednog dana Microsoft objavio da se cene Xbox konzola neće menjati.

Prodaja sa gubicima

U nedavnom intervjuu za CNBC, Spenser je govorio o tome kako video igre i posebno Xbox brend rade tokom tekuće ekonomske krize. Rastuću cene i rekordna inflacija zabrinjavaju mnoge. Tokom intervjua, Spenser je potvrdio da Microsoft gubi oko 100 dolara svaki put kada proda Xbox Series X od 500 dolara. I gubi još više, do 200 dolara, kad god proda manju Xbox Series S od 300 dolara.

Xbox

Spenser je za CNBC rekao da Microsoft očekuje da će kupci kupiti subvencionisane konzole, a zatim kupiti dodatnu opremu i igre, pomažući da se nadoknade gubici. Iako Spenser nije rekao ništa o podizanju cena bilo koje sledeće generacije Xbox -a, rekao je za CNBC da ne misli da će Microsoft moći da zadrži cene igara na konstantnom nivou zauvek. Već smo videli porast cena premijum igara sa 60 na 70 dolara od kada se pojavila nova generacija konzola PS5 i Xbox Series X/S. Microsoft tek treba da objavi igru od 70 dolara, ali izgleda da bi buduća izdanja poput Redfall-a ili Starfield-a mogla napraviti skok.

Poznata praksa

Naravno, prodaja konzola sa gubitkom nije ništa novo. Predstavnici kompanije Microsoft su rekli sudu tokom slučaja Epic protiv Apple da nikada nisu ostvarili profit prodajom bilo koje svoje Xbox konzole. Sony je navodno takođe prodavao PS3 sa gubitkom od 240 dolara. Jedini izuzetak od svega ovoga je Nintendo, pošto kompanija koja stoji iza Switch i Wii konzola teži da zarađuje na svojim konzolama. Čak i ako je Nintendo profit samo 6 dolara po jednoj Wii konzoli, to je mnogo bolje od gubitka stotina dolara po prodatoj jedinici.

Benchmark.

Danas objavljeno

Prije više od pola vijeka predstavljen je HP-35, prvi napredni džepni digitron

Vanja A

Da li znate šta označava “i” u riječi iPhone? Odgovor je iznenađujući

Vanja A

Igra The Sims sada ima i transrodne likove – fanovi oduševljeni

Vanja A

Ostavite komentar