Microsoft: "Edge je Windows 10 pregledač sa najboljim performansama" - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Microsoft: “Edge je Windows 10 pregledač sa najboljim performansama”

Kada stigne kasnije ove nedelje, Edge-a će biti “pregledač sa najboljim performansama” dostupan na Windows-u 10, objavio Microsoft na svom događaju Build 2021. Rečeno je da verzija 91 sadrži nove funkcije, posebno “startup boost” i “sleeping tabs” koje će Edge pogurati ispred Chrome-a i svih ostalih pregledača.

Startup boost je uveden u martu i funkcioniše tako što “pokreće osnovni skup Microsoft Edge procesa u pozadini”, stoji u postu. U isto vreme, navodno neće koristiti nikakve dodatne resurse kada su otvoreni prozori pregledača Microsoft Edge. Ta funkcija je povećala brzinu pokretanja do 41 odsto, tvrdi kompanija.

U predstojećoj verziji, Microsoft će predstaviti funkciju “sleeping tabs” koja odmah uspava tabove kada pređete na drugu karticu, omogućavajući uštedu resursa. To obećava da će poboljšati performanse pregledača i osloboditi memoriju za druge aplikacije, jer tabovi mogu da zahtevaju mnogo memorije i procesora.

Microsoft je početkom 2020. prešao na pretraživač Chromium i prošlog meseca automatski deinstalirao staru verziju EdgeHTML sa Windows 10. Od prelaska, Microsoft je rekao da je podneo 5.300 obaveza za projekat Chromium koji imaju koristi od svih pregledača zasnovanih na Chromium-u, uključujući i sam Chrome.

U martu je Google objavio Chrome verziju 89 sa sličnim fokusom na uštedu memorije i brzine učitavanja. Pregledači su ozloglašeni trošači resursa – brza provera pokazuje da Chrome koristi 4,5 GB RAM-a sa 25 otvorenih kartica. Nadamo se da će i Microsoft i Google nastaviti da forsiraju jedni druge da poboljšaju tu situaciju.

Danas objavljeno

Kompanije iz EU podnijele su zvaničnu žalbu protiv Microsoft OneDrive Windows integracije

V.R.

Meta odlaže enkripciju za Facebook i Instagram

V.R.

Ugrađeno prvo 3D štampano oko

V.R.

Ostavite komentar