Microsoft blokirao aplikaciju koja blokira Edge - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Microsoft blokirao aplikaciju koja blokira Edge

Microsoft je ugradio različite proizvode i servise u Windows operativni sistem. To uključuje i Edge internet pregledač, kao i Bing pretraživač.

Ranije ove godine, kompanija je pokušala da natjera korisnike da Bing načine svojim podrazumijevanim pretraživačem, ali se to mnogima nije svidjelo.

Situacija je dovela do toga da je developer Daniel Aleksandersen kreirao aplikaciju EdgeDeflector, koja Windows 11 korisnicima omogućava da otvaraju linkove koristeći njihov izabrani brauzer, umjesto nametnutog Edgea.

Međutim, izgleda da je Microsoft odlučio da pomenutu aplikaciju blokira u predstojećem ažuriranju za Windows 11.

U izjavi za The Verge, predstavnik Microsofta je istakao: “Windows otvoreno dozvoljava aplikacije i usluge na svojoj platformi, uključujući različite veb pretraživače.

Microsoft blokirao aplikaciju koja blokira Edge

Istovremeno, Windows nudi određena sveobuhvatna korisnička iskustva za Windows 10 i Windows 11, a iskustvo pretrage iz taskbara je jedan od takvih primjera i on nije dizajniran kako bi bio preusmjeravan. Kada postanemo svjesni nepravilnog preusmjeravanja, objavljujemo ispravku”.

Sugeriše se da sama aplikacija nije glavni krivac za blokiranje. Razlog je to što su Firefox i Brave nešto slično počeli da primijenjuju u svoje pregledače, a kako Firefox ima više od 200 miliona korisnika, taj potez je privukao pažnju Microsofta, prenosi B92.

B92.

Danas objavljeno

Xiaomi globalno predstavlja MIUI 13 na svojim uređajima, poboljšavajući korisničko iskustvo

Vanja A

Apple će opet kopirati Android, ali tek za iPhone 15 seriju?

Vanja A

Android malver BRATA sada može da vam obriše sve sa pametnog telefona nakon krađe vaših podataka

Vanja A

Ostavite komentar