"Mi smo upozoravali, procene SZO o broju mrtvih u Srbiji su tačne" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Mi smo upozoravali, procene SZO o broju mrtvih u Srbiji su tačne”

Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović rekao za TV Prvu da se zaravnjenje krive, ali samo ako se striktno poštuju nove mere, može očekivati 3, 4. decembra.

Pre toga se smanjenje broja novozaraženih ne može očekivati, objasnio je on, jer je potrebno da od njihovog uvođenja do prvih rezultata, prođe bar deset do dvanaest dana.

“Moguće je da dočemao Novu godinu s mirnijom situacijom”, rekao je on.

Upitan kako smo došli do najcrnje statistike da imamo 1.000 zaraženih na 100.000 stanovnika, dr Tiodorović kaže da je medicinski deo Kriznog štaba na to ukazivao još u septembriu i da su još u oktobru tražili da se uvedu rigorozne mere.

Bilo je, kako kaže, pitanje kafića i restorana sa onim strašnim snimcima a “neki su izgeda zamenili ekonomiju sa onim što je bitno, a to je zdravlje”.

Član Kriznog štaba ističe i da je svima jasno da bez ekonomije ni zdravstvenog sistema, ali ipak naglašava “da bi trebalo razlikovati prioritete. Prioritet je proizvodnja, a da proizvode mogu samo zdravi”.

“Ova nedelja biće teška i vikend. Taj broj koji je pomijao predstavnihk SZO u Srbiji (a pominjao je da će broj mrtvih biti preko 50) jeste tačan i to je posledioca onoga šta se dešavalo u celoj Evropi, samo smo mi sada u fokusu jer se to kod nas sada dešava, dok se u Zapadnoj Evropi dešavalo pre 14 dana”, rekao je Tiodorović.

Međutim, dodaje da je ono što se kod nas dešava posledica onoga šta se radilo. Apelovao je da sve mere moraju da se poštuju ukoliko mislimo da izađemo iz ove krize.

Danas objavljeno

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za Šmita u Savjetu bezbjednosti

M.

U Srpskoj preminulo 15 osoba, zaraženo još 185

M.

Omikron stigao do Hrvatske

M.

Ostavite komentar