"Mi smo u trećem svjetskom ratu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Mi smo u trećem svjetskom ratu”

U intervjuu za nemačku TV mrežu ARD, jermenski premijer Nikola Pašinjan je ocenio, između ostalog, da je u svetu započeo treći svetski rat hibridnoig tipa.

“Rekao bih da smo u hibridnom trećem svetskom ratu i taj rat se vodi i protiv hiršćana, i protiv muslimana, i protiv Jevreja. Taj rat, npr. daje globalno jednu pogrešnu sliku o mulsimanima”, rekao je premijer.

Ekstremističke organizacije koriste za svoje za političke ciljeve sirotinju bez obrazovanja, u najvećem broju slučajeva nepismene ljude sa lokalnom percepcijom sveta, objasnio je Pašinjian.

“To se odgađa i u Nagorno Karabahu, to se događa i u Beču i u Kanadi, u Francuskim gradovima, to se događa i u Rusiji, ali na nešto drugačiji način, ali sve to nam ukazuje da se taj svetski rat vodi i protiv muslimana. Takvi, neobrazovani, očajni ljudi se regrutuju npr. u Siriji, oni se indoktrinišu i usađuju im se ekstremističke ideje da neprijatelj živi i u Evropi, i u Nagorno Karabahu, i u EU, i u Rusiji, potpuno je isto”, rekao je jermenski premijer.

Pašinjan je ocenio da je OEBS Grupa iz Minska dobar format za pronalaženje mirovnog rešenja u Nagorno Karabahu, ali je uputio apel međunarodnoj zajednici da pruži podršku kopredsedavajućima te grupe u traganju za mirnim rešenjem krize u Nagodno Karabahu.

On smatra da bi uloga Evrope trebalo da bude značajnija, da bi predstavnici EU trebalo da podrže mirovni proces tako što će jasno i glasno reći ko je izazvao ovaj rat u Nagorno Karabahu i ko šalje plaćenike u ovaj region.

“Ja znam da Turska regrutuje takve ljude u delovima Sirije koji su pod kontrolom Ankare, prebacuje ih u Tursku, a onda ih iz Turske šalje u Azerbejdžan, odatle idu u ratnu zonu u Nagorno Karabahu uz obećanje da će zaraditi dve hiljade dolara mesečno i 100 dolara bonusa za svaku odsečenu glavu Jermena. Iran to s pravom doživljava i kao pretnju po svoju nacionalnu bezbednost, ali i mnoge duge arapske zemlje”, predočio je premijer Jermenije. On je istovremeno podsetio na turski genocid nad Jermiema 1915. godine te zaključio: “Meni se čini kao da Turska, 100 godina kasnije, pokušava da nastavi tu genoicidnu operaciju”.

B92

Danas objavljeno

Nermin Nikšić kandidat za premijera FBiH

Vanja A

Lučić prebačen u Tužilaštvo, danas odluka o pritvoru

Vanja A

Devastirana Saborna crkva u Mostaru

Vanja A

Ostavite komentar