"Mi smo prijatelji Balkana, Kosovo je za nas država" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Mi smo prijatelji Balkana, Kosovo je za nas država”

Odlazeći britanski ambasador u Srbiji Denis Kif izjavio je da dve zemlje imaju kompleksan odnos, ali i da dele zajedničke vrednosti.

Odlazeći britanski ambasador u Srbiji Denis Kif izjavio je da dve zemlje imaju kompleksan odnos, ali i da dele zajedničke vrednosti.

“Treba da razgovaramo o teškim pitanjima, ali to možemo, jer delimo zajedničke vrednosti”, kazao je Kif u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine.

Ocenio je da britanski predlog rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN pre tri godine nije bio usmeren protiv Srbije i naveo da su za pomirenje u regionu potrebni “iskrenost i otvorena diskusija, a ne relativizacija”.

Upitan da prokomentariše medijske navode da iza pojedinih akcija kosovske specijalne policije na severu Kosova stoje britanski savetnici, Kif je kazao da “ne govori o teorijama zavere” i ocenio da su to “gluposti”.

“Naša politika oko Kosova je da podržavamo povratak dijalogu uz posredovanje EU. Mi smo prijatelji Balkana, Kosovo je za nas država, ali kažemo da treba da razgovarate i da rešenje bude postignuto kroz dijalog”, rekao je Kif.

Naveo je da je ulazak Srbije u EU u interesu i Beograda i Londona, jer Velika Britanija želi “stabilan, prosperitetan i bezbedan” Zapadni Balkan.

Povodom izlaska Velike Britanije iz EU (Bregzit), Kif je rekao da nije tačno da ta zemlja “odlazi iz Evrope”, da je članica NATO i da će “ostati partner svih zemalja EU i Balkana”.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Srpski predsjednik i premijerka dolaze u četvrtak u Banjaluku

M.

Žestok odgovor: UEFA izbacuje superligaše i fudbalere!

Zeljka

Analena Berbok kandidatkinja Zelenih za njemačku kancelarku

M.

1 Komentar

racic 6 Juna, 2019 at 10:52 pm

Kosovo je Srbija.
Isto kao sto su Skotska i Sjeverna Irska Ujedinjeno Kraljevstvo.

Odgovori

Ostavite komentar