28. Septembra 2022.

“Mi smo jedan narod i tražimo nezavisnost. Argument? Pa Kosovo, priznali ste ga”

Big Portal

Kao jedan od argumenata navela proglašenje nezavisnosti Kosova koje je priznala Velika Britanija.

U podnesku Vrhovnom sudu Velike Britanije, koji je upitan da li je moguc´e da Škotska održi novi referendum bez dozvole britanskog parlamenta, ta stranka je navela da Škoti imaju “neotuđivo” pravo na samoopredeljenje, prenosi Koha.

Ogromna vec´ina eksperata veruje da c´e poziv lidera stranke Nikole Sterdžon na novi referendum u oktobru sledec´e godine biti odbijen, pošto Zakon o Škotskoj jasno kaže da Kraljevska rezidencija u Škotskoj ne može sama po sebi da donosi zakone za oblasti unutar Kraljevine. Međutim,

SNP je saopštila da, iako je britanski parlament možda vrhovni zakonodavac u Ujedinjenom Kraljevstvu, on “ne može da se meša u osnovno pravo na samoopredeljenje”.

Vrhovni sud je dozvolio stranci da svoje obrazloženje iznese u pisanoj formi.

U pismu SNP kao argumenti se navode se Povelja Ujedinjenih nacija iz 1945. godine, kanadski sudski spor zbog Kvebeka i britanska podrška nezavisnosti Kosova 2008. godine. Citirana je i deklaracija Ujedinjenih nacija iz 1984. godine, kada je rečeno da vlast treba da bude u rukama naroda, a ne vlada.

Uz taj argument dodati su i neki istorijski, uključujuc´i dva iz 1689. i 1707. godine u kojima se tvrdi da Škote treba smatrati “za narod”.

“Narod se može definisati prema državnim granicama, kao što je često bio slučaj sa nezavisnošc´u bivših kolonijalnih teritorija”, navodi se u dokumentu. Škoti su 2014. održali referendum za nezavisnost, ali je 55 odsto birača na referendumu glasalo protiv.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare