"Mi poštujemo Srbiju, očekujemo to i od Rusije - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Mi poštujemo Srbiju, očekujemo to i od Rusije

Politika SAD prema Srbiji nije se promenila i ista je dugi niz godina. Očekuju od srpskih partnera, uključujući i Rusiju, da će poštovati srpske strateške interese

To je rečeno “Politici” u američkoj ambasadi u Srbiji.

“Mi razumemo interes Srbije da razvija pozitivne odnose s nizom partnera i očekivali bismo da će i ostali srpski partneri pokazati slično poštovanje i podršku za srpske strateške ciljeve”, odgovoreno je listu na pitanje lista da li bi izveštaj Pentagona u kojem se kaže da je Srbija najpopustljivije okruženje kada je reč o ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, mogao da utiče na budući kurs Vašingtona prema Beogradu.

Beogradski dnevnik piše da izveštaj američkog ministarstva odbrane u kojem su analizirani odnosi Rusije sa Srbijom, Prištinom, BiH i Severnom Makedonijom, datira iz maja ove godine, ali da je sada aktualizovan zbog izjave Edvarda Džozefa, profesora sa Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, da se zbog izveštaja “odnos Zapada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora promeniti”, posebno, kako navodi, zbog saradnje s ruskim obaveštajnim službama.

Prema njegovom mišljenju, izveštaj je veoma značajan zato što “zvanično potvrđuje ono u šta se oduvek sumnjalo”, a to je, kaže, da Srbija intenzivira vojnu saradnju sa Rusijom, “dok istovremeno na unutrašnjem planu nazaduje u sprovođenju reformi i demokratizacije, i navodno pokušava da reši pitanje Kosova”.

U američkoj ambasadi u Beogradu ističu da SAD u potpunosti podržavaju navedeni cilj Srbije u evropskim integracijama i članstvu u EU.

“Takođe, poštujemo srpsku politiku vojne neutralnosti. Naš angažman sa Srbijom i američkom tehničkom pomoći, koja se u velikoj meri realizuje preko USAID, ima za cilj da pomogne Srbiji u postizanju zacrtanog cilja – evropske integracije”, rekli su u ambasadi za “Politiku”.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

1 Komentar

Васкрсија, Бања Лука, Република Српска 30 Novembra, 2019 at 11:22 am

Боже, сачувај Србију америчког “”поштовања””…..

Odgovori

Ostavite komentar