10. Augusta 2022.

MG prestigao Citroen i Renault, blizu top-10 po prodaji

Big Portal

MG je britanska marka čija istorija seže u prošlost skoro 100 godina, ali i pored toga 2005. godine bila je u tako lošoj finansijskoj situaciji da mu je jedini spas bila kupovina od strane kineske kompanije SAIC.

Nekoliko godina kasnije na tržištu se pojavio model ZS, a zatim i ostali, sa kojim su Kinezi privukli britanske kupce. Skladan dizajn, povoljne cene, obećavajući rezultati testova sudara – samo su neke od prednosti koje su vratile MG u igru.

Vratio se jer je u prodaji već prestigao evropske velikane

Foto: MG promo

Autocar, pozivajući se na rezultate britanske Asocijacije proizvođača i trgovaca motornim vozilima (SMMT), navodi da je sa rezultatom od 28.149 prodatih primeraka u Velikoj Britaniji MG već prestigao, između ostalih, Land Rover, Mini ili Volvo, ali što je još zanimljivije, preskočilo je ozbiljne evropske igrače, kao što su Citroen, Renault, pa čak i Seat.

Naravno, odnos snaga u Velikoj Britaniji je drugačiji nego na Kontinentu, ali svejedno – tržišni udeo od 3% prilično svežeg, sada kineskog brenda može se smatrati uspehom.

Danas MG tamo prodaje 4 modela, 3 električna i jedan PHEV hibrid. Osim toga, MG već ima preko 700 salona u Evropi, a na jesen će predstaviti još jedan model.

Ovog puta biće to električni hečbek, koji će postati konkurencija modelima kao što su Nissan Leaf ili VW ID.3. Zove se MG 4 i trebalo bi da ima autonomiju do 450 km sa jednim punjenjem.

Zasad nije poznato koliko će koštati, ali može se unapred rezervisati. I ne samo u Velikoj Britaniji, jer proizvođač ima dobro razvijenu mrežu zastupnika širom Zapadne Evrope.

MG 7 obećava da će biti još bolji od MG 4

Foto: MG promo

Uskoro stiže i novi model. Njegove fotografije su se nedavno pojavile na vebu i mora se priznati da obećavaju. Automobil je dug gotovo 4,9 metara, linija karoserije pomalo nalikuje Audiju A7, ali je još hrabrije iscrtan od nemačkog konkurenta.

Kineski sajtovi pišu da ispod haube može biti 1.5-litarski benzinac sa 183 KS, a u top verziji – dvolitarski benzinac sa 254 KS. Sledeće godine u ponudi bi trebalo da se pojavi i plug-in hibrid, ali se zasad ne spominje električna verzija.

Ovako konfigurisan automobil pojaviće se na tržištu krajem ovog meseca. Nažalost – samo kineski i po svemu sudeći nema šanse da se sa ovim motorima pojavi u Evropi. Ovde će kupce MG-a privući električni modeli.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare