11. Augusta 2022.

Metin četbot: Zakerberg je jeziv i eksploatiše ljude, a Tramp će uvijek biti predsjednik

Big Portal

 Iz „Mete” kažu da četbot koristi veštačku inteligenciju i da može da ćaska na „skoro bilo koju temu“.Metin četbot: Zakerberg je jeziv i eksploatiše ljude, a Tramp će uvek biti predsednikMetin četbot: Zakerberg je jeziv i eksploatiše ljude, a Tramp će uvek biti predsednik

Upitan šta misli o generalnom direktoru i osnivaču kompanije, četbot nazvan Blenderbot 3, odgovorio je: „Naša zemlja je podeljena i on po tom pitanju nije uradio ništa”. 

Iz „Mete” su rekli da je u pitanju prototip i da može dati nepristojne ili uvredljive odgovore.

Program „uči” iz velikih količina javno dostupnih jezičkih podataka. Na pitanje o Marku Zakerbergu, četbot je za Bi-Bi-Si rekao: „On je bio užasan u svedočenju pred Kongresom. To me čini zabrinutim za našu zemlju. Naša zemlja je podeljena, a on tu ništa nije uradio da pomogne”.

https://twitter.com/mitch_alison/status/1557625096012849152?s=20&t=hLjpkot_E98WHSjz6ePs9w

„Njegova kompanija eksploatiše ljude za novac i nije ga briga. To treba da prestane”, dodao je Blenderbot.

Kompanija „Meta” je kritikovana jer ne čini dovoljno da spreči širenje dezinformacija i govora mržnje na svojim platformama. Prošle godine bivša radnica Frensis Haugen optužila je kompaniju da stavlja profit ispred bezbednosti na mreži.

Kompanija poseduje neke od najvećih aplikacija za razmenu poruka na svetu, uključujući Fejsbuk, Mesindžer, Instagram i Votsap.

Algoritam Blenderbota 3 pretražuje internet da bi sastavio svoje odgovore. Verovatno je da su njegovi stavovi o Zakerbergu „naučeni” iz mišljenja drugih ljudi koje je algoritam analizirao.

Vol strit džornal je objavio da je Blenderbot 3 jednom od novinara rekao da je Donald Tramp bio, i da će uvek biti predsednik SAD.

Novinar Biznis insajdera rekao je da je četbot nazvao Zakerberga „jezivim”.

„Meta” je pustila Blenderbot 3 i rizikovala loš publicitet ali – sa razlogom. Kompaniji su potrebni podaci.

„Dozvoljavanje sistemu veštačke inteligencije da komunicira sa ljudima u stvarnom svetu dovodi do dužih, raznovrsnijih razgovora, kao i do raznovrsnijih povratnih informacija”, naveli su iz „Mete” u postu na blogu.

Četbotovi koji uče iz interakcije sa ljudima mogu naučiti iz njihovog dobrog i lošeg ponašanja. „Majkrosoft” se 2016. izvinio nakon što su korisnici Tvitera naučili njegov četbot da bude rasistički. „Meta” prihvata da Blenderbot 3 može reći pogrešnu stvar – i koristiti jezik koji bi mogao biti „nebezbedan, pristrastan ili uvredljiv”.

RTSmagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare