31. Januara 2022.

Meteorolozi u Majamiju pozvali na oprez: Iguane padaju sa drveća od hladnoće

Big Portal

“Iguane su hladnokrvna stvorenja. One usporavaju ili postaju nepokretne kada temperature padnu na četiri do devet stepeni Celzijusovih. Mogu da padnu sa drveća, ali nisu mrtve”, navodi se u saopštenju meteorološke službe objavljenom na Twitteru.

Temperature u Južnoj Floridi pale su juče ujutru na minus četiri stepena Celzijusova, nakon što je sjeveroistok SAD u subotu zahvatila velika zimska oluja, zbog koje je nekoliko američkih saveznih država proglasilo vanredno stanje i primoralo na otkazivanje više od 1.400 letova.

Zoolog Stejsi Koen, stručnjak za gmizavce sa Floride, objasnila je fenomen u izjavi za televizijsku stanicu VPBF.

“Njihova tijela u suštini počinju da se gase na drveću gdje spavaju na granama, a onda, pošto postane tako hladno, gube tu sposobnost da se drže i onda često padaju sa drveća”, istakla je Koen.

Iako će većina gmizavaca vjerovatno preživjeti ovaj period imobilizacije, Koen tvrdi da su niske temperature ipak prijetnja njihovom opstanku, podsjećajući na zahlađenje iz 2010. godine koje je izbrisalo veliki broj populacije tih gmizavaca.

“Hladnoća je veoma, veoma opasna po njihov život jer su iz dijelova Centralne i Južne Amerike blizu ekvatora gdje uvijek ostaje vrlo toplo”, istakla je Koen.

Zelene iguane nisu porijeklom sa Floride, a slučajno su ušle u zemlju kao “slijepi putnici” u teretnim brodovima i smatraju se invazivnom vrstom.

Mogu biti teške do 7,5 kg i dužine preko jedan i po metar.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare