Meteorolozi tvrde: Sezone požara biće sve duže i opasnije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Meteorolozi tvrde: Sezone požara biće sve duže i opasnije

Meteorolozi tvrde da će veliki požari poput posljednjeg u Australiji postati česta pojava zbog poodmaklih klimatskih promjena.

Nakon pregleda 57 naučnih radova uvrđeno je da su klimatske promjene dovele do učestalosti i ozbiljnosti fenomena, koji su naučnici prozvali “vremenskim sezonama požara”.

Radi se o periodu sa visokim rizikom nastajanja požara zbog kombinacije visoke temperature, niske vlažnosti, manje količine padavina i jakih vjetrova.

Ova vrsta vremenskih prilika postala je sve češća u Australiji, ali i na zapadu SAD i Kanade, južnom dijelu Evrope, Skandinaviji, Amazoniji i Sibiru.

Ako dođe do globalnog rasta temperature od tri stepena Celzijusova požari su neminovni.

Globalno gledano, sezone požara proširene su na oko 25 odsto površine Zemlje, što je dovelo do povećanja prosječne dužine trajanja požara za oko 20 odsto.

Svjetska meteorološka organizacija upozorava da bi globalan rast temperature u ovom vijeku mogao dostići visinu od tri do pet stepeni Celzijusovih, ako ne budu preduzete hitne mjere za sprečavanje klimatskih promjena.

U ovosezonskim požarima u Australiji poginulo je najmanje 28 ljudi, uništeno je oko 2.000 kuća i opustošeno 11,2 miliona hektara zemljišta, što je gotovo polovina površine Velike Britanije, navode agencije.

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar