Meteoroid je udario u Džejms Veb svemirski teleskop: Čestica bila veća od onih za koje se tim pripremio - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Meteoroid je udario u Džejms Veb svemirski teleskop: Čestica bila veća od onih za koje se tim pripremio

Uprkos pripremama, čestica je bila veća od onih za koje se tim pripremio, navodi NASA.

NASA-in ultraskupi svemirski teleskop Džejms Veb već je morao da izdrži mikrometeoroid veličine prašine koji je udario jedan od njegovih primarnih delova ogledala, otprilike mesec dana pre zvaničnog početka naučnih operacija.

Na sreću, inženjeri su znali da će takve stvari dešavati. Dizajnirali su masivne segmente ogledala teleskopa kako bi mogli da izdrže takve udare – ali ovaj najnoviji udarac bio je malo veći nego što su očekivali, prema NASA-inom saopštenju.

A to ne sluti previše na dobro, s obzirom na to da gotovo sigurno neće biti poslednji put da će “svemirski otpad” udarati svemirsku opservatoriju vrednu 10 milijardi dolara.

Iako su ovi meteoroidi često samo veličine prašine, oni putuju kroz svemir ekstremnim brzinama, što može napraviti mnogo veću štetu nego što bilo ko misli.

Za sada, međutim, daleko je od toga da je ovo kraj za teleskop.

“Nakon početnih procena, tim je otkrio da teleskop i dalje radi na nivou koji prevazilazi sve zahteve misije uprkos neznatnom efektu u podacima”, navodi se u saopštenju. “Temeljne analize i merenja su u toku.”

“Uvek smo znali da će Veb morati da izdrži svemirsko okruženje, koje uključuje oštru ultraljubičastu svetlost i naelektrisane čestice sa Sunca, kosmičke zrake iz egzotičnih izvora u galaksiji i povremene udare mikrometeoroida”, rekao je Pol Gajtner, tehnički zamenik menadžera projekta u NASA-inom centru za svemirske letove Godard.

Uprkos pripremama, čestica je bila veća od onih za koje se tim pripremio, navodi NASA.

Možda donekle alarmantno, zvuči kao da to čak nije bio ni prvi udar na Vebu.

“Od lansiranja, imali smo četiri manja merljiva udara mikrometeoroida koji su bili u skladu sa očekivanjima, a ovaj nedavno je veći od naših očekivanja”, rekao je Li Fajnberg, menadžer elemenata optičkog teleskopa Veb u NASA-i.

Postoji nekoliko načina da se minimiziraju uticaji meteoroida na rad teleskopa. Inženjeri mogu da “sklope” delove njegovih ogledala da bi minimizirali efekte, nešto čemu su rekli da su već morali da pribegnu za segment koji je pogođen.

Tim takođe može da “natera” Veba da izvodi manevre kako bi izbegao svemirski otpad, slično onome što radi Međunarodna svemirska stanica.

Možda zvuči zastrašujuće, ali zvuči kao da planovi za nepredviđene situacije funkcionišu. Ali novi udarac skreće pažnju na opasnosti u svemiru – i na činjenicu da je sasvim moguće da će životni vek Veba možda biti kraći nego što smo se nadali.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Evo kakve su vam šanse da vratite hakovani Facebook nalog

V.R.

Kinezi prvi započeli proizvodnju 232-slojne 3D NAND memorije, prije zvučnih imena kao što su Samsung, SK Hynix i Micron

V.R.

Apple satelitska komunikacija spasila izgubljenog čovjeka na Aljasci

V.R.

Ostavite komentar