METAK IZ SNAJPERA PRAVO U SRCE Porodici škaljaraca ubijenog u zatvoru država plaća 65.000 EVRA - BIGportal.ba
Hronika Region

METAK IZ SNAJPERA PRAVO U SRCE Porodici škaljaraca ubijenog u zatvoru država plaća 65.000 EVRA

Crna Gora isplatila je 65.000 evra na ime odštete porodici Kotoranina Dalibora Đurića, koji je 2016. godine ubijen u spuškom zatvoru iz snajpera dok se nalazio na izdržavanju kazne, prenose crnogorski mediji.

Prvostepenom presudom Đurićima je dosuđeno 50.000 evra. Na tu presudu se žalio advokat Zoran Piperović, a Viši sud je uvažio njegovu žalbu i preinačio presudu, odlučivši da se Đurićima isplati 65.000 evra. Tužbom je tražena naknada od 300.000 evra.

Filmsko ubistvo u zatvoru dogodilo se 22. septembra 2016. godine, kada je Dalibor Đurić, koji je bio na izdržavanju kazne u Zavodu za izvršenje sankcija u Spužu. Po uobičajenom protokolu krenuo je u zatvorsku teretanu koja se nalazila u Poluotvorenom odjeljenju zatvora. U tom trenutku, naizgled, bio je zaštićen zatvorskim zidinama i bodljikavom žicom i ništa nije slutilo da će doći do zločina.

– Neko je šetao, neko vježbao, odjednom se samo čuo pucanj i Đurić je pao – kazali su iz zatvora nakon ubistva.

Međutim, snajperista sakriven na brdu na udaljenosti od 300 metara od zatvora čekao je u zasjedi taj trenutak i iskoristio ga – ispalio je smrtonosni hitac Đuriću pravo u srce. Sumnja se da se zatim “škodom oktavijom” italijanskih registarskih oznaka odvezao sa lica mjesta.

– Metak je izašao na leđa i napravio veliku izlaznu ranu. Svi su pritrčali, a njemu je na usta počela da izlazi krv. Došli su službenici, ubačen je u njihov auto i odvezen je u bolnicu – rekli su u spuškom zatvoru.

Ipak, Đuriću nije bilo spasa i uprkos naporima ljekara da spasu njegov život. On je preminuo u bolnici.
Nedugo zatim, pojavila se informacija da Đurić nije ni smio boraviti na poluotvorenom odjeljenju, gdje je prebačen samo nekoliko mjeseci prije ubistva, jer se znalo da je njegova bezbjednost ugrožena. O ovoj likvidaciji istražitelji su pričali kao dobro organizovanoj i unaprijed pripremljenoj.

Kotorani Dejan Pavićević i Miloš Trbo optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije i pomaganje u ubistvu Đurića. Tužilaštvo ih tereti da su bitno pomogli još neidentifikovanim osobama da na podmukao način i iz koristoljublja počine zločin.

Listinzi telefonskih komunikacija pokazali su da je okrivljenom Pavićeviću u 18.42 22. septembra 2016. godine, od kontakta memorisanog pod imenom Simo, stigla SMS poruka: “Ubiše onog Đurića u ZIKS”. Pavićević je na suđenju pojasnio da mu je Simo dugogodišnji prijatelj koji zna za sukob koji je prije 10 godina imao sa Đurićem i škaljarskim klanom.

– Sjećam se da sam se čuo sa Simom tog dana. Njemu je neko sa ekonomije javio da je Đurić ubijen, a onda je on to javio meni. Meni su ti ljudi radili o glavi prije deset godina, i to je razlog što mi je to javio – kazao je tada Pavićević.

Podsjetimo, Đurić je bio zatvoren u spuškom zatvoru jer je bio osuđen za krivično djelo iznuda, na štetu Marjana Netzmeskale. Naime, Đurić i njegov prijatelj Jovan Jovanović, uz upotrebu sile u auto-servisu u naselju Škaljari, oduzeli su automobil marke “mercedes A160” i čamac marke “faeton”, vrijednosti preko 20.000 evra. U policijskoj evidenciji naveden je kao blizak škaljarskom klanu.

(Dan, Blic)

Danas objavljeno

U saobraćajkama u Srpskoj za 7 mjeseci poginule 54 osobe

M.

Voz pregazio grupu migranata

M.

Patrijarh Porfirije najoštrije osudio nasilje nad ženama

Vanja A

Ostavite komentar