22. Decembra 2022.

Meta upozorila: Špijunski softver je sve veća prijetnja

Big Portal

Ove kompanije često prodaju špijunski softver vladama i drugima koji žele da prikupe informacije o korisnicima visokog profila.

Meta je upozorila da upotreba špijunskog softvera za neselektivno ciljanje ljudi, uključujući novinare i aktiviste, predstavlja stalnu pretnju jer kompanije koje bave time neprestano prilagođavaju i menjaju svoje taktike.

“Naše istraživanje pretnji pokazuje da globalna industrija nadzora nastavlja da raste i neselektivno cilja ljude – uključujući novinare, aktiviste, stranke u parnici i političku opoziciju – prikupljajući obaveštajne podatke, manipulišući i kompromitujući njihove uređaje i naloge širom interneta”, navodi se u izveštaju Mete.

Kompanija kaže da je preduzela mere protiv prodavaca špijunskog softvera u više zemalja, uključujući Kinu, Rusiju, Izrael i SAD. Proizvodi koje su prodavale ove firme su korišćeni za ciljanje korisnika u oko 200 zemalja širom sveta.

Pored onemogućavanja ovih naloga, Facebook je saopštio da je svoje nalaze podelio sa nadležnim institucijama i istraživačima bezbednosti, obavestio o tome počinioce i upozorio korisnike koji su možda bili pogođeni.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare