Merkelova predlaže novi lokdaun na teritoriji čitave Njemačke - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkelova predlaže novi lokdaun na teritoriji čitave Njemačke

Portparol njemačke vlade Ulrike Demer rekla je juče da se kancelarka ove zemlje Angela Merkel zalaže za kratki nacionalni lokdaun u cijeloj zemlji kako bi se spriječio novi rast broja zaraženih virusom korona.

Kako piše Dojče vele, dok se Njemačka bori protiv trećeg talasa pandemije, tokom trome kampanje vakcinacije, nekoliko državnih čelnika podržalo je pozive na period strogih ograničenja.

  • Svaki poziv na kratko, jednoobrazno zaključavanje je tačan. Takođe, ovdje bi bio važan zajednički pristup širom zemlje. Različita pravila u 16 država u zemlji trenutno ne doprinose sigurnosti – rekla je Demer.

Dodala je da Njemačka bilježi sve veći broj pacijenata na intenzivnoj njezi.

  • Trenutno nemamo posebno dobru bazu podataka što se tiče broja novih infekcija. Ali broj zauzetih kreveta za intenzivnu njegu govori vrlo jasno. On se povećava prebrzo i ljekari su zabrinuti – dodaje Demer.

Istakla je da je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom navodeći porast popunjenosti kreveta na intenzivnoj njezi za samo 24 sata za pet posto.

Prema njemačkom federalnom sistemu, svaka država na kraju ima moć odlučivanja o vlastitim pravilima vezanim za virus korona. Neki nisu uspjeli nametnuti strožija ograničenja, uprkos brojevima slučajeva koji premašuju nacionalno dogovorenu “nužnu kočnicu”, pa su čak i nastavili relaksaciju pravila.

Među onima koji pozivaju na kratko i oštrije zaključavanje je Armin Lašet, čelnik Šrišćansko-demokratske stranke Angele Merkel, koji je rekao da bi moglo biti potrebno rigoroznije zaključavanje kako bi se slučajevi zaustavili dok se više ljudi ne vakciniše. Takođe je pozvao na nastavak razgovora između kancelara i drugih državnih premijera, koji su zakazani za sljedeći ponedjeljak.

Merkel je ranije kritikovala Lašeta – potencijalnog kandidata koji će je zamijeniti na mjestu kancelara – zbog otpora oštrijim mjerama u prošlosti.

B92

Danas objavljeno

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

Vanja A

Vučić: Obraćam se građanima 8. oktobra o svim važnim pitanjima

Vanja A

“Napali su”

M.

Ostavite komentar