Merkelova pozvala Vučića u Berlin - BIGportal.ba
Region Vijesti

Merkelova pozvala Vučića u Berlin

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u januaru poseti Berlin.

Predsednik Srbije je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, navodi se u saopštenju kabineta predsednika nakon njegovog telefonskog razgovora s kancelarkom.

Predsednik Srbije je s Merkelovom razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Vučić i Merkelova su, u dugom i prijateljskom razgovoru, izrazili zadovoljstvo zbog stalnog napretka političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

Predsednik je ukazao na to da nemačke kompanije, koje posluju kod nas, zapošljavaju više od 60.000 radnika i znatno doprinose ekonomskom razvoju Srbije, kao i ugledu naše zemlje kao dobrog mesta za investicije.

On je kancelarki zahvalio na kontinuiranoj podršci Nemačke evrointegracijama Srbije, posebno imajući u vidu nemačko predsedavanje EU u drugoj polovini sledeće godine.

U isto vreme izrazio je potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija Zapadnog Balkana od značaja za mir i stabilnost u regionu.

Vučić je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem – regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje.

On je nemačkoj kancelarki preneo utiske s nedavnog sastanka u Parizu i o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i, s tim u vezi, istakao je da bi bilo važno da Nemačka i Evropa ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Predsednik je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja obezbedi stabilnost u regionu.

Kancelarka Merkel je predsedniku Vučiću poželela dobro zdravlje.

B92

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar