Merkelova otkrila svoj stav o priznavanju tzv. Kosova - BIGportal.ba
Region Vijesti

Merkelova otkrila svoj stav o priznavanju tzv. Kosova

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je danas da kosovsko pitanje neće nestati i da se mora rešiti, ali da se neka pitanja rešavaju na kraju nekog procesa.

Na pitanje nemačkog novinara kancelarki Merkel da je i pre 10 godina kada je bila u Beogradu bilo na dnevnom redu da Srbija mora priznati Kosovo ako želi u EU, i da li je to neminovni uslov, ona je naglasila da će se neka pitanja rešiti na kraju procesa.

“Nisu sve članice EU priznale Kosovo. Mora se rešiti da bi države rešile pristupanje EU. Ja sam imala pragmatičan pristup”, rekla je tokom obraćanja Merkelova. “Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa pre rešavanja drugih problema. Ovo pitanje neće nestati, mora se rešavati. Ali ja sam za mapu puta gde se rešavaju najpre sva druga pitanja. Nadam se da ćemo imati novi napredak i u procesu oko Kosova”, objasnila je ona.

Rekla je da Nemačka na osnovu svoje istorije dobro zna da je potrebno vreme za rešavanje takvih pitanja i podsetila koliko je trajalo ujedinjenje Nemačke, dok smo došli, kako je rekla do sporazuma.

Predsednik Vučić kazao je da Srbija zna šta je uslov za pristupanje EU, da je to rešavanje odnosa sa Prištinom.

“Mi to ne krijemo pred našom javnošću. I večeras kada to svi prate, neću ni jednom rečju negirati ta naša saznanja. Zato vodimo dijalog na ozbiljan način”, objasnio je on. Vučić je ukazao da, kao što se čuje da Priština ima svoj ustav, tako ga ima i Srbija i mora ga poštovati.

Srbija, podvukao je, je spremna da razgovara o svim kompromisnim rešenjima, da razgovara da se urede odnosi, a pre toga da se dogovori da imamo slobodan protok robe, usluga, novca i ljudi, da približimo ljude, jer će onda biti lakše naći rešenje.

“Ako je pitanje da li smo svesni da nećemo ući u EU pre rešavanja kosovskog pitanja – apsolutno je jasno”, rekao je on.

Vučić je kazao da je o tome otvoreno razgovarao sa Merkelovom i kada su se slagali i kada nisu.

“Ja sam se trudio da uvek budem otvoren prema vama i prema njoj. Ja sam protiv zamrznutog konflikta, i ne mislim da je to rešenje. Niko se mojim rečima neće obradovati u Srbiji. Mislim da je dobro da ovo rešava ova generacija, ali mora biti kompromisnog rešenja, a ne rešenja koje bi ponizilo ili porazilo jednu stranu”, poručio je on.

Danas objavljeno

“Crni” ili “istorijski” dan? Referendum prelomio – dok drugi i dalje raspravljaju, oni su odlučno rekli “Da”

M.

Talibanska vjerska policija odlučila: Još jedna zabrana stupa na snagu

M.

SPD i CDU/CSU vode tjesnu borbu za prvo mjesto

M.

Ostavite komentar