Merkelova o rješavanju problema KiM i pristupanju EU, Brnabićeva o jedinoj tački neslaganja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Merkelova o rješavanju problema KiM i pristupanju EU, Brnabićeva o jedinoj tački neslaganja

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Merkelova je rekla da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Ona je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabićevom razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Merkelova je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

“Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji”, rekla je Merkelova i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar znak mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

Kaže da je sa Brnabićevom razgovarala i o civilnom društvu, pravosuđu i potreškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

“Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU”, rekla je Merkelova i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

Premijerka Srbije izjavila je u Berlinu da je pitanje Kosova i Metohije jedina tačka nerazumevanja i neslaganja Srbije i Nemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara, jer bez dugoročno održivog rešenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

“Pitanje KiM je svakako jedina tačka neslaganja i nerazumevanja, ali nama je Nemačka jedan od najvažnijih partnera i koliko god se ne slagali po nekim pitanjima, najvažnije je da Nemačkom razgovaramo, da čujemo mišljenje i savet, da predstavimo našu poziciju i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog održivog rešenja”, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je istakla da bez takvog rešenja i istorijskog pomirenja Srba i Albanca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

Brnabić je ukazala da je, pre svega, važno zbog mladih, te poručila da na tome treba svi zajedno da rade, iz podršku Nemačke, EU i drugih međunarodnih partnera.

“Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve”, rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa Merkel.

Brnabić je prenela poziv nemačkoj kancelarki da poseti Srbiju.

B92

Danas objavljeno

Penzije u Srpskoj veće za četiri odsto

M.

Čerkez: Od marta do maja moguće popuštanje epidemioloških mjera

M.

U Srbiji 17.674 inficiranih, 40 preminulo

M.

Ostavite komentar