Merkelova: "Možda ćemo da pronađemo rješenje, zašto da ne" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkelova: “Možda ćemo da pronađemo rješenje, zašto da ne”

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u sredu u Berlinu sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom.

Merkelova je nagovestila da je i dalje moguć uređen izlazak Velike Britanije iz EU, ocenivši da je moguće ukloniti glavnu prepreku na tom putu – pitanje granice između dve Irske.

Uoči sastanka sa Džonsonom, Merkelova je novinarima u njegovom prisustvu rekla da rešenje za pitanje granice između dve Irske može da bude pronađeno pre 31. oktobra kada Velika Britanija treba da napusti EU.

“Možda ćemo moći da nađemo rešenje u narednih 30 dana, zašto da ne”, kazala je Merkelova.

Njena izjava predstavlja otklon od pesimizma koji je prethodnih meseci prevlađivao kod obe strane. EU je isključila mogućnost novih pregovora o sporazumu postignutom sa Londonom prethodne godine. Taj sporazum koji je s EU postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej britanski parlament je više puta odbacio.

Džonson, međutim, navodi da će bez dogovora izvesti Veliku Britaniju iz Unije na kraju oktobra, ako EU ne poništi odredbu sporazuma o zaštitnoj meri “bekstop” koja predviđa nepostojanje “tvrde” granice između Irske i Severne Irske posle Bregzita.

Vatrene pristalice Bregzita strahuju da bi mera “bekstop” mogla da ostavi Veliku Britaniju trajno vezanu za trgovinska pravila EU.

U prisustvu Merkel, Džonson je priznao da je odgovornost na Velikoj Britaniji da predloži rešenja za sporno pitanje i pozdravio rok od 30 dana koji je Merkel pomenula.

Posle sastanka s Merkel, Džonson sutra ide u Pariz na razgovor s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a potom na trodnevni samit G7 u francuskom Bijaricu, gde će biti i predsednik SAD Donald Tramp.

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar