Merkelova i Makron pripremaju sastanak, ali sve zavisi od Kurtija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkelova i Makron pripremaju sastanak, ali sve zavisi od Kurtija

U kabinetu kancelarke Angele Merkel za “Blic” kažu da Nemačka i Francuska koordinišu pripreme za održavanje samita u Parizu, ali da sev zavisi od Kurtija.

Naime, kako podseća list, kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je delimično i potpuno ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije što bi, ako se ostvari u punom obimu, s obzirom na neka Kurtijeva uslovljavanja, moglo da dovede do skorog održavanja samita u Parizu, koji je nedavno najavio predsednik Francuske Emanuel Makron.

Kako navodi, u kabinetu kancelarke Angele Merkel rečeno je za list da Nemačka i Francuska blisko koordinišu pripreme za održavanje samita u Parizu, koji bi bio neka vrsta nastavka sastanka održanog u Berlinu prošle godine.

S druge strane, iz Brisela za list poručuju da bi novi samit “omogućio diskusiju o koracima potrebnim za stvaranje potpunog poverenja” između Beograda i Prištine.

Na pitanje “Blica” šta Merkel misli o ovoj ideji, da li je voljna za saradnju i kada bi samit mogao da bude organizovan, iz kabineta nemačke kancelarke poručuju da su vrlo raspoloženi da učestvuju i dodaju da samit u Parizu doživljavaju kao nastavak sureta u Berlinu prošle godine.

“Nemačka u potpunosti podržava brzi nastavak dijaloga koji bi vodila Evropska unija o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika EU Žožepa Borela kao posrednika. U tom kontekstu, Francuska i Nemačka blisko koordiniraju nastavak sastanka koji je održan 29. aprila 2019. u Berlinu”, rekli su u službi za medije kancelarke Merkel.

Potrparol Borela, Peter Stano, poručio je za list da je Borel posvećen ulozi posrednika u dijalogu Beograda i Prištine što je, kako je podsetio, istakao i tokom nedavne posete oba grada.

“Takođe je naglasio i da obe strane imaju odgovornost da osiguraju brzo obnavljanje dijaloga. Poruke koje su u svakom trenutku prosleđene nasim partnerima u Srbiji i na Kosovu su vrlo jasne: status kvo je neodrživ, on šteti evropskom putu Srbije i Kosova i podriva EU integraciju regiona, njegov ekonomski razvoj i izglede za pomirenje”, naveo je Stano.

On je naglasio da dijalog mora da se ponovo pokrene.

“Te poruke prenose i pojedine države članice EU, kao što je to nedavno učinio francuski predsednik Emanuel Makron”, poručio je on.

Istovremeno je pozdravio, kako je naveo, Makronovu punu podršku obnovi dijaloga izmedju Beograda i Prištine, koju je podsticala Evropska unija.

“Sastanak u Parizu, koji bi okupio relevantne strane, omogućio bi diskusiju o daljim koracima potrebnim za stvaranje potpunog poverenja i izrazio njihovu posvećenost ka nastavku normalizacije odnosa”, rekao je Stano.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar