Merkel za, ostali protiv - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel za, ostali protiv

Nemačka kancelarka Angela Merkel želi da zadrži ograničenja za suzbijanje širenja korona virusa najmanje do 1. marta.

Merkelova i lideri 16 nemačkih država trebalo bi da se sutra sastanu kako bi razgovarali o tome da li se mogu preduzeti koraci za ublažavanje mera koje su na snazi od novembra, a pooštrene su sredinom decembra, prenosi Rojters.

“Moramo sačekati 1. mart. Moj cilj bi bio da ne moram da ispravljam ponovno otvaranje daljim zatvaranjem“, rekla je kancelarka.

Osnovne škole, jaslice, frizeri i maloprodaja imali bi prioritet u svakom ublažavanju, ali opšti cilj je bio da se izbegne novo zaključavanje, rekla je Merkelova.

Danijel Ginter, premijer države Šlezvig Holštajn i visoki član konzervativne stranke Angele Merkel, otvoreno je osporio njen apel.

Rekao je da bi prvi koraci za ublažavanje mera zaključavanja trebalo da budu mogući ovog meseca i da je podršku za svoj stav dobio od drugih državnih premijera.

Iako broj novih dnevnih infekcija opada, raste zabrinutost zbog uticaja zaraznijih sojeva virusa na broj slučajeva.

Merkelova je učesnicima sastanka rekla da se udeo infekcija korona virusom uzrokovanih varijantom koja je prvi put otkrivena u Britaniji udvostručuje svakih 10 dana i da bi to uskoro moglo postati dominantna varijanta u Nemačkoj.

Takođe je pozvala na to da sedmodnevna incidencija od 50 slučajeva na 100.000 ljudi treba da bude merilo za ukidanje ograničenja, rekli su učesnici sastanka.

Nemačka je u utorak prijavila 3.379 novih slučajeva korona virusa i još 481 smrtni slučaj. Sedmodnevna incidencija u celoj zemlji bila je 72,8 slučajeva na 100.000.

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar