Merkel: Treći talas ukoliko građani postanu nemarni - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel: Treći talas ukoliko građani postanu nemarni

Njemačka bi mogla biti suočena s trećim talasom epidemije virusa korona ukoliko građani postanu nemarni u narednim sedmicama, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Broj novih slučajeva zaraze stabilizovan je na visokom nivou otkako je počelo sprovođenje vanrednih mjera 2. novembra, radi zaustavljanja širenja zaraze.

Zvaničnici, međutim, upozoravaju da napredak i dalje nije stabilan.

“Moramo da budemo vrlo pažljivi tokom zime, inače ćemo direktno ući u sljedeći talas”, rekla je Merkelova tokom virtuelne diskusije s policijskim službenicima.

Merkelova je govorila protiv planova regionalnih vlasti pojedinih njemačkih pokrajina da dozvole hotelima porodične posjete tokom bižićnih praznika, upozorivši da se time rizikuje pogoršanje situacije u Njemačkoj.

Broj zaraženih u Njemačkoj naglo je porastao tokom noći uprkos uvedenim i pooštrenim mjerama.

Prema zvaničnim podacima, u Njemačkoj je u posljednja 24 časa broj zaraženih virusom korona uvećan za 11.169 na ukupno 1.053.869, a preminulo je još 125 ljudi, čime je broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19 u toj zemlji porastao na 16.248.

Merkelova i premijeri pokrajina u Njemačkoj saglasili su se prošle sedmice u vezi s ublažavanjem mjera, kako bi omogućili manje proslave božićnih praznika.

Međutim, njemački kancelar naglasila je da ne može da razumije planove pojedinih pokrajina na sjeveru i zapadu zemlje da dozvole otvaranje hotela radi većeg okupljanja rodbine.

Ministar ekonomije Njemačke Peter Altmajer izjavio je da ljudi moraju biti disciplinovani, da treba učiniti više kada se radi o smanjenju socijalnog kontakta, te da pomoć kompanijama čije je poslovanje ugroženo pandemijom ne može vječno da se produžava.

Danas objavljeno

Grosi: Svijet na istorijskoj prekretnici

Vanja A

Stano: Odnosi sa Rusijom ne mogu da budu “posao kao i obično”

Vanja A

Otvorena prijetnja Kini: “Oformiću vojsku plaćenika; ovde ćete doći samo preko mene mrtvog”

Vanja A

Ostavite komentar