Merkel: Srbija vakciniše brže od ostatka Evrope - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel: Srbija vakciniše brže od ostatka Evrope

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je na državnoj televiziji ARD da zemlja poput “Srbije vakciniše brže” od ostatka Evrope “kineskom vakcinom”.

Vlada Angele Merkel je na udaru kritika zbog sporosti kampanje vakcinisanja u odnosu na zemlje poput Velike Britanije ili Sjedinjenih Država.

Pozvala je Nemce da “izdrže još neko vreme” i upozorila na opasnost raznih sojeva kovida 19.

Na konstataciju novinarke da Srbija vakciniše brže od Nemačke i da li je problem ako su zemlje izvan EU u tome brže, Merkel je odgovorila da je tačno da Srbija brže vakciniše.

“Srbija vakciniše brže, kineskom vakcinom. Mi smo uvek govorili da je svaka vakcina koja dobije dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA) dobrodošla. Razgovarala sam sa ruskim predsednikom o tome, i čula danas dobre vesti o ruskoj vakcini. Svaka vakcina je dobrodošla u EU, ali će biti prihvaćene samo one koje daju sve potrebne podatke EMA”, rekla je Merkel.

Ona je ukazala da Evropska komisija nije želela da preuzme odgovornost nad vakcinacijom, jer je u prošlosti politika morala da preuzima odgovornost, što ovaj put nije željeno.

“Borimo se za poverenje u vakcine. Do kraja trećeg kvartala, rekla sam i ranije, ćemo svim građanima ponuditi vakcinu”, naglasila je ona.

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar