Merkel poziva narod na strpljenje u borbi sa koronom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel poziva narod na strpljenje u borbi sa koronom

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da ostanu strpljivi zbog ograničenja koja su na snazi radi usporavanje širenja korona virusa, ocjenivši da će sa vakcinama stići i “svjetlost na kraju tunela”.

Ugovoru u nemačkom parlamentu, Bundestagu, dan poslije dogovora s šefovima vlada saveznih pokrajina da se mjere ograničenja produže najmanje do 20. decembra, Merkelova je rekla da je to nužno da bi se osiguralo da bolnice ne budu preopterećene, prenosi Tanjug.

– U borbi protiv pandemije se ne radi o zdravlju ili ekonomiji, zdravlju ili obrazovanju, zdravlju ili kulturi, zdravstvenim ili socijalnim kontaktima, već o svim tim stvarima zajedno – rekla je ona.

Nemačka je 2. novembra zabranila rad ugostiteljskim objektima, kulturnim ustanovama i teretanama, dok su škole, prodavnice i frizerski saloni otvoreni.

Te mjere je trebalo da budu na snazi četiri nedjelje, ali su se nemačka kancelarka i guverneri u sredu uveče dogovorili da se produže do 20. decembra.

Cilj je da broj novozaraženih u svakom regionu zemlje na nedjeljnom nivou bude ispod 50 na 100.000 stanovnika, a sada ih je po 140.

Kancelarka Merkel je rekla da građani imaju razloga da budu optimistični zbog vakcina koje će vjerovatno biti odobrene prije Božića.

(Tanjug)

Danas objavljeno

“Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN”

D V

Razgovarali Bajden i Putin: “Normalizacija veza u interesima obe države”

D V

Entoni Blinken novi državni sekretar SAD

D V

Ostavite komentar