Merkel odala poštu otporu koji su Nijemci pružili nacistima - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel odala poštu otporu koji su Nijemci pružili nacistima

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropljane da se suprotstave populizmu, nacionalizmu, rasizmu i antisemitizmu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropljane da se suprotstave populizmu, nacionalizmu, rasizmu i antisemitizmu.

Ona je ujedno odala poštu otporu koji su Nemci pružili nacistima.

Na ceremoniji povodom godišnjice neuspelog pokušaja atentata na nacističkog diktatora Adofa Hitlera, Merkel je rekla da hrabrost i žrtva zaverenika, učesnika Operacije Valkira, treba da služe kao primer ljudima današnjice.

“Oni su stavili humanost iznad sopstvenih života”, kazala je Merkel okupljenima na mestu gde su pogubljeni lider zaverenika pukovnik Klaus fon Štaufenberg i drugi učesnici neuspelog atentata na Hitlera, poznatog i pod nazivom Julska zavera.

Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. pokušao da ubije Hitlera tokom sastanka u njegovom štabu tako što je ostavio tašnu napunjenu eksplozivom. Hitler je izbegao punu snagu udara eksplozije jer je neko stavio tašnu uz nogu od stola. Von Štaufenberg i drugi zaverenici streljani su nekoliko sati kasnije. Merkel je danas odala počast svima koji su se nacistima suprotstavili na različite načine – ljudima koji su skrivali Jevreje kako bi ih spasili smrti u koncentracionim logorima, Jevrejima koji su u Varšavskom getu podigli ustanak protiv nacista 1943. godine, poljskim borcima iz Varšavskog ustanka 1944. godine i drugima koji su se borili protiv nemačkih okupatora.

“Fon Štaufenberg je simbol otpora, ali njegova priča nije jedina priča otpora”, kazala je nemačka kancelarka.

U vreme rasta antisemitizma i rasizma u Nemačkoj, Merkel je kazala da ljudi treba da crpe inspiraciju iz gradjanske hrabrosti onih koji su pružili otpor nacistima i da ne ćute.

“Umesto da sklanjamo pogled ili da ćutimo, treba da se angažujemo”, navela je.

Merkel je dodala da Evropljani moraju da budu glasni i da deluju protiv nacionalizma i populizma.

“Treba da razmišljamo multilateralno, a ne jednostrano, globalno, a ne nacionalno, otvoreno, a ne izolacionistički, zajedno, a ne sami. To su zadaci današnjice”, rekla je šefica nemačke vlade.

Izvor: Beta/AP

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar