Merkel: Ne prekidati dijalog sa Rusijom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel: Ne prekidati dijalog sa Rusijom

Dijalog sa Rusijom ne treba prekidati zbog trenutnih razlika, uključujući i slučaj blogera Alekseja Navaljnog, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

  • Uprkos svim razlikama, strateški je imperativ da se održi dijalog sa Rusijom o mnogim geostrateškim pitanjima – rekla je Merkelova u video pozivu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom nakon virtuelnog sastanka francusko-njemačkog Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Ona je podsjetila da je za pronalaženje rješenja potrebna saradnja, uključujući Ukrajinu i Libiju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da su švedske, poljske i njemačke diplomate, koje su 23. januara učestvovale u neovlašćenim demonstracijama u Moskvi i Sankt Peterburgu proglašene persone non grata.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da postoje dokazi koji potvrđuju da su službenici švedskog i poljskog generalnog konzulata u Sankt Peterburgu i službenici Ambasade Njemačke u Moskvi učestvovali u neodobrenim demonstracijama.

Zvaničnici ove tri zemlje pozvani su u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gdje im je izražen protest.

Ranije je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da će Moskva reagovati na svaki slučaj intervencije stranih diplomata u ruske unutrašnje stvari u vezi sa situacijom koja uključuje blogera Alekseja Navaljnog.

Ruski ambasador u Njemačkoj pozvan je na razgovor u njemačko Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa protjerivanjem njemačkog diplomate, navodi TASS.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar