Merkel: Moguće odgoditi Bregzit - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel: Moguće odgoditi Bregzit

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je moguće odlaganje izlaska Velike Britanje iz članstva u Evropskoj uniji (EU) do početka 2020. godine.

“Odlaganje Brexita za nekoliko mjeseci je moguće, do početka 2020. godine”, izjavila je kancelarka na sastanku sa članovima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Kancelarka Merkel koja se danas sastala s britanskom premijerkom Terezom Mej, rekla je da EU ne želi da nametne Velikoj Britaniji “neuređeni” odlazak iz članstva jer je u interesu Unije da nastavi da ima dobre odnose s tom zemljom.

Jelisejska palata je ranije danas saopštila da se Francuska ne protivi odlaganju Brexita, ali da se čini da je suviše dug period od godinu dana kako je to predložio Brisel.

Pariz “nije zatvoren za druga rješenja, ali sa određenim ograničenjima i ne po svaku cijenu”, navela je palata prije sastanka francuskog predsjednika Emanuela Makrona i Tereze Mej, koja je poslije Berlina otputovala u Pariz.

U Briselu je za sutra zakazan vanredni samit lidera EU o Brexitu.

Britanska premijerka je zatražila odlaganje Brexita do 30. juna, a predsxednik Evropskog savxeta Donald Tusk je pomenuo “fleksibilno odlaganje do 12 mjeseci”.

Francuska se ne protivi odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) ali se čini da je suviše dug period od godinu dana kako je to predložio Brisel, saopštila je Jelisejska palata.

Pariz “nije zatvoren za druga rješenja, ali sa određenim ograničenjima i ne po svaku cijenu”, navela je palata prije sastanka francuskog predsjednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej.

Usvojen plan za traženje novog odgađanja “Brexita”

Poslanici u Parlamentu Velike Britanije usvojili su plan britanskog premijera Tereze Mej da zatraži odgađanje “Brexita” do 30. juna.

Poslanici su podržali plan sa 420 glasova “za”, dok je protiv plana glasalo 110 članova Parlamenta.

Mejova pokušava da postigne dogovor sa opozicionom Laburističkom partijom, kako bi sporazum o “Brexitu” koji je postigla sa EU bio usvojen u Parlamentu.

Vlada je bila primorana da održi današnje glasanje, nakon što su poslanici juče usvojili zakon kojim se njima omogućuje da razmotre i izmijene zahtjev Mejove za odgađanje istupanja Velike Britanije iz EU.

(Agencije)

Danas objavljeno

EU: Holokaust je najveća tragedija u istoriji čovečanstva

M.

Zabrinjavajući podatak za Srbiju: Ovo su najgori podaci od Drugog svjetskog rata

M.

Isplivalo u javnost: Teške optužbe na račun jednog od direktora SZO

M.

Ostavite komentar