Merkel i Makron traže sastanak vrha Evropske unije i Putina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel i Makron traže sastanak vrha Evropske unije i Putina

Francuska i Nemačka danas su predložile sastanak na vrhu EU i ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi se poboljšali odnosi tog saveza i Rusije.

Dvoje diplomata je otkrilo da je susret planiran nakon sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i Putina koji se dogodio ranije ovog meseca u Ženevi, a razlog je nezadovoljstvo Pariza i Berlina činjenicom da se odnos Evropske unije prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije, prenosi agencija Rojters.

“Moramo raspraviti kako da izađemo iz ove negativne spirale, ali moramo nastupiti ujedinjeno”, rekao je jedan evropski diplomata dodajući da bi se baltičke države mogle protiviti samitu.

Nije još jasno da li bi takav susret uključivao svih 27 lidera članica Unije ili samo predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Susreti na tom nivou prekinuti su nakon intervencije Rusije na Krimu 2014.

Lideri Evropske unije o novoj strategiji upravljanja i sve gorim odnosima s Rusijom razgovaraće od četvrtka na dvodnevnom samitu u Briselu.

“Nemačka i Francuska su dale neke ideje za raspravu u EU o Rusiji. Merkel je ranije pomenula da s Rusijom i Kinom na najvišem nivou ne bi trebalo da razgovaraju samo SAD. Rusija je sused, a takav je format već postojao 2007. u Finskoj”, rekla je za Rojters osoba upućena u predstojeći sastanak o Rusiji.

Strateški dokument Evropske komisije i diplomatske službe EU ranije ovog meseca pokazao je da uprkos godinama tenzija “EU i Rusija imaju temeljnu zajedničku odgovornost za mir i bezbednost na evropskom kontinentu”.

Iako Zapad optužuje Rusiju za kibernetičke napade, kampanje dezinformisanja i druga dela, što Kremlj odbacuje, najveća država na svetu je i peti najveći trgovinski partner Evropske unije, dok je evropski blok najveći strani investitor u Rusiju.

Danas objavljeno

Si Đinping održao video govor na ceremoniji otvaranja Međunarodne konferencije „Razumevanje Kine“

M.

Saobraćajna nezgoda u Beogradu

M.

Vakcine iz Srpske zbog isteka roka biće uništene u Beču

M.

Ostavite komentar