Merkel i Makron: Svijet će biti drugačiji poslije korone - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel i Makron: Svijet će biti drugačiji poslije korone

Pandemija virusa korona pruža šansu za novi poredak svjetske politike, smatraju njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron, kao i drugi svjetski političari.

“Svijet će nakon pandemije biti drugačiji”, naglasili su Merkel i Makron u tekstu za “Frankfurter Algemajne Cajtung” (FAZ).

Aktuelna kriza, smatraju, pruža mogućnost da se efikasnom saradnjom, solidarnošću i koordinacijom ponovo postigne konsenzu o međunarodnom poretku, kako dodaju, poretku koji bi se oslanjao na multilateralizam i vladavinu prava.

Tekst su, pored Merkelove i Makrona, potpisali još i predsgednik Senegala Maki Sal, kao i generalni sekretar UN Antonio Guteres, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Savjeta EU Šarl Mišel.

“Kovid-19 kriza je najveći test svjetske solidarnosti”, podvlače oni, dodajući da su, i da je samo jedno mjesto na svijetu pogođeno ovim virusom, ugroženi svi ljudi i privrede širom svijeta.

Iz toga, ističu, neophodno je povući pouke za buduće krize.

“Umjesto kulture i vrijednosti koristiti jedne protiv drugih moramo graditi na integrativnijem multilateralizmu. Pritom moramo paziti na sve naše razlike, kao i naše zajedničke vrijednosti koje su dio Konvencije o ljudskim pravima”, podvlače svjetski zvaničnici.

Ističu da nije samo pandemija ta koja zahtijeva snažan i međunarodno koordinisani odgovor, navodeći kao primjer daljih izazova kao što su glad, ekstremno siromaštvo, bolesti, ekonomski potresi, konflikti i klimatske promjene.

Zatražili su snažnije zalaganje za demokratiju, obrazovanje i ravnopravnost, te i protiv nacionalizma i protekcionizma.

Oni predlažu tješnju saradnju u okviru međunarodnih foruma kao što su G7 ili G20.

U zdravstvu zatražili su pravedniji i ubrzani pristup testovima, liječenju i vakcinama.

U zajedničkom tekstu osvrnuli su se i na klimatske promjene ističući da sve vlade, kompanije, gradovi i finansijske institucije treba da učestvuju u smanjenju emisije štetnih gasova.

“Zaštita životne sredine i zdravlja, kao i socijalnih standarda mora biti u fokusu naših ekonomskih modela i istovremeno omogućiti potrebne inovacije”, dodaju oni.

“Moramo osigurati da globalni razvoj obuhvati svakog. Moramo sada pružiti pojačanu podršku zemljama u razvoju, posebno u Africi”, zaključuje se u zajedničkom tekstu.

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar