Merkel i Makron pozivaju na oprez zbog otvaranja granica: Moramo da pazimo ne uvezemo nove varijante korona virusa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel i Makron pozivaju na oprez zbog otvaranja granica: Moramo da pazimo ne uvezemo nove varijante korona virusa

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron pozvali su danas zemlje EU da koordiniraju politiku otvaranja granica vezano za situaciju s Covid-19, kao i da budu na oprezu zbog nove varijante virusa.

Makron je na zajedničkoj pres konferenciji sa Merkelovom uoči njihove radne večere u Berlinu rekao da zemlje EU moraju biti pažljive kako ne bi dozvolile širenje novih varijanti virusa, dodajući da Unija prati razvoj situacije u Velikoj Britaniji gde je došlo do značajnog skoka slučajeva zaraženih indijskim sojem virusa, prenosi Rojters.

– Neke zemlje su ponovo otvorile svoje granice zbog turističke industrije, ali mi moramo biti oprezni kako ne bismo ponovo uvezli nove varijante – rekao je francuski lider.

Angela Merkel je navela da se ne može ponasati kao da je korona završena.

– Oprez je još uvijek neophodan kako bismo mogli da imamo ljeto ispunjeno mnogim vrstama slobode, ako baš ne i svim vrstama – rekla je Merkelova.

Razgovarali i o evropskoj odbrani
Makron je izjavio u petak u Berlinu da evropska odbrambena autonomija može da ide “ruku pod ruku” sa članstvom u NATO.

– Uspjeli smo u stvaranju ideje da evropska odbrana i strateška odbrambena autonomija mogu da bude alternativni projekat transatlantskoj organizaciji, ali i njena čvrsta komponenta – rekao je Makron na konferenciji za novinare sa kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Rojters.

Makron je takođe rekao da je američki predsjednik Džo Bajden iskazao poštovanje za Evropsku uniju na političkom nivou kao i svoju želju da radi sa EU kao partnerom.

Danas objavljeno

Si Đinping održao video govor na ceremoniji otvaranja Međunarodne konferencije „Razumevanje Kine“

M.

Saobraćajna nezgoda u Beogradu

M.

Vakcine iz Srpske zbog isteka roka biće uništene u Beču

M.

Ostavite komentar