Merkel i Makron organizuju zajedničku konferenciju o Balkanu, pozvani i bh. političari - BIGportal.ba
Region Vijesti

Merkel i Makron organizuju zajedničku konferenciju o Balkanu, pozvani i bh. političari

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron organizuju krajem aprila u Berlinu konferenciju, na koju su pozvane zemlje zapadnog Balkana kao i Hrvatska, Slovenija i predstavnici Evropske komisije, saopšteno je sinoć navečer u Berlinu.

“Na konferenciji 29. aprila se očekuju najviši predstavnici tih zemalja“, rekao je jedan portparol njemačke vlade za njemačku novinsku agenciju DPA. Glavna tema razgovora trebalo bi da budu stabilnost i povoljan razvoj regijona. Kako javlja DPA, njemačka kancelarka i francuski predsjednik žele da raspravljaju sa gostima o posebnim izazovima u regionu, posebno o odnosima Srbije i Kosova.

Njemačka i Francuska su i pokretači tzv. Berlinskog procesa, koji je započeo 2014. u cilju stabilizacije bezbjednosti i poboljšanja političkih i ekonomskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana, među kojima su Albanija, BiH, Crna Gora, samoproglašeno Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija, prenosi Hina.

Sljedeća konferencija u sklopu Berlinskog procesa biće održana početkom juna u Poljskoj.

Klix

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar