8. Maja 2021.

Merkel i dalje najpopularnija političarka: Zeleni u Njemačkoj vode u anketama, vladajuća koalcija u padu

Big Portal

Da su izbori bili prethodne nedjelje većinu bi zajedno imali demohrišćani i Zeleni (crno-zelena koalicija) ili Zeleni, socijaldemokrati i liberali (zeleno-crveno-žuta koalicija). Ali se i koalicija Zelenih sa socijaldemokratama i Levicom, koja bi prvi put na saveznom nivou ušla u vlast, i ne može trenutno sasvim isključiti, navode istraživači javnog mnjenja.

Koalicije sa Alternativom za Njemačku (AfD) otpadaju jer su takvu kombinaciju sve ostale stranke isključile.

I drugi instituti za istraživanje javnog mnjenja već su došli do sličnih rezultata.

– Zeleni su na prvom mjestu po popularnosti, jer je popularnost demohrišćana bitno opala. Ovo nije prvi put da su Zeleni preuzeli vodeću poziciju u anketama, posljednji put je to bilo u ljeto 2019 – piše Dojče vele.

Razloge analitičari vide u kadrovskim rješenjima stranaka. Naime, kada bi Nijemci direktno birali nasljednicu Angele Merkel, onda bi se 28 odsto odlučilo za političarku Zelenih, Analenu Berbok. Novi demohrišćanski kandidat Armin Lašet ima samo 21 odsto podrške. Čak bi mu samo svaki drugi pristalica demohrišćana dao svoj glas. A za socijaldemokratskog kandidata Olafa Šolca glasalo bi takođe svega 21 odsto ispitanika.

Anketa koja je sprovedena između 3. i 5. maja kod 1.351 ispitanika, pokazuje i zašto je Analena Berbok uspješna – ona je njemačkim građanima najsimpatičnija i najvjerodostojnija, dok lidersku snagu vide uglavnom kod Olafa Šolca.

Saglasnost građana sa politikom Analene Berbok porasla je za samo jedan mjesec na 41 odsto, čime se ona izjednačila sa Olafom Šolcom, dok je Armin Lašet i nakon zvanične kandidature za kancelara ostao na 24 odsto.

Ipak, Angela Merkel, koja se nije kandidovala za izbore u septembru, ostaje najpopularnija političarka u Njemačkoj.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare