Merkel: Evropa mora da proizvodi nove avione i tenkove - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Merkel: Evropa mora da proizvodi nove avione i tenkove

Nemački kancelar Angela Merkel pozvala je države Evrope da razvijaju nove sisteme naoružanja, uključujući borbene avione i tenkove.

“Zajedno ćemo u budućnosti razvijati sisteme oružja, uključujući borbene avione i tenkove. Nemačka i Francuska su u tom smislu na samom vrhu”, rekla je Merkelova tokom tradicionalnog nedeljnog video obraćanja naciji, ovaj put povodom 64 godine od osnivanja Bundesvera.

Prema njenim rečima, sukob u Ukrajini i “aneksija Krima” još jednom su aktuelizovali pitanje odbrane i saradnje unutar vojnih saveza, posebno NATO-a, pišu Nezavisne novine.

Merkelova je rekla da je nemačka bezbednost osigurana postojanjem Bundesvera tako da oružane snage treba da dobiju neophodne finansijske resurse za svoj razvoj.

Zemlje Zapada su u više navrata iznele tvrdnje o “ruskoj agresiji” u vezi sa sukobom u Ukrajini i prisajedinjenjem Krima. Moskva je odbacila da je umešana u sukob u Ukrajini, kao i da je prisajedinjenje Krima usledilo nakon referenduma koje je održano u skladu sa međunarodnim pravom.

Bundesver su oružane snage Savezne Republike Nemačke.

Danas objavljeno

Hrvatska: Јoš 4.571 zaražena osoba

M.

“Tajvan nema nikakvog prava u UN”

M.

Orban i Le Pen vs. EU

M.

Ostavite komentar