25. Augusta 2020.

Mercedesova “zvijer” zaboravljena na crtaćem stolu

Big Portal

Mercedes-Benz ima dugu istoriju V12 motora, ali je malo poznato da je prije tridesetak godina u planu bio W18 pogonski agregat.

U to vrijeme, bila je aktuelna Mercedesova W140 generacija S klase i razmatrala se nova top verzija za koju su inženjeri iz Štutgarta došli na ideju da ima 8.0-litarski W18 motor.

Ipak, ovaj agregat, interno nazvan M 216, nikada nije odmakao dalje od crtaćeg stola.

Motor je bio zamišljen kao spoj tri 6-cilindarska sklopa, koji bi bili postavljeni pod uglom od 75.5 stepeni jedan u odnosu na drugog.

Na taj način, konstruktori bi postigli da agregat ne bude duži od klasičnih redno postavljenih 6-cilindraša, a i dijelio bi dosta komponenti sa postojećim motorima sa 6 cilindara.

Mercedes-Benz je želio da ovaj motor ugrađuje u dvije top varijante S klase, piše Autobild. Slabiji bi nosio oznaku 800 SEL, a isporučivao bi 490 KS i 750 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok bi snažnija verzija proizvodila 680 KS i 800 Nm.

Na kraju se od ideje odustalo, pa je umjesto 8.0-litarskog W18, napravljen 6.0 V12, koji je Mercedes-Benz poslije koristio kako za velike limuzine, tako i za sportske modele.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare