Mercedesov projekat sa Kinezima vrijedan 780 miliona dolara - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Mercedesov projekat sa Kinezima vrijedan 780 miliona dolara

Auto kompanije Mercedes i Džili dogovorili su saradnju i zajedno će izbaciti seriju Smart električnih vozila, a čitav projekat vrijedan je 780 miliona dolara.

Ove dve kompanije će uložiti po otprilike 390 miliona dolara i u Kini će izgraditi “premijum verziju inteligentnih električnih vozila” koja će se prodavati pod imenom Smart, a izrađivaće se u Ningbou južno od Šangaja.

Kako su Džili i Mercedes javili, ovo vozilo će kao “glavnu bazu” imati Kinu i Nemačku, Mercedes će raditi na dizajnu dok će Džili biti zadužen za inženjerski deo posla.

Kada su u martu 2019. godine objavili da će do saradnje doći, najavili su da će razvijati sledeću generaciju Smart električnih vozila i ona će se naći u prodaji od 2022. godine, a prema poslednjim informacijama to se neće menjati.

“Dobili smo sve neophodne dozvole za rad i spremni smo da krenemo u zajedničku avanturu sa našim partnerom Džilijem i za to se pripremamo već mesecima. Ova saradnja doneće novu generaciju vozila koja ne zagađuju okolinu”, kaže Ola Kalenius, jedan od direktora Dajmlera i Mercedes Benca.

“Radićemo zajedno sa Mercedes Bencom kako bismo transformisali Smart u vodeći brend na tržištu električnih automobila i nadamo se da ćemo zadovoljiti potrebe kupaca na globalnom nivou”, rekao je direktor Džili Holdinga, Li Šufu.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Bježao policiji: Ovako izgleda Maserati Levante nakon što se sa 160 km/h zabio ispod nadvožnjaka

Vanja A

Ford predstavio krosover Evos, mogućeg naslednika Mondea

Vanja A

Huawei lansirao svoj prvi automobil

Vanja A

Ostavite komentar